Mišič: “Nadstrešek ni črna gradnja, le mejo smo prestopili”

Gašpar Gašpar Mišič, direktor Okolja Piran, a tudi znan trgovec z nepremičninami, si prizadeva, da bi zaokrožil funkcionalno zemljišče okoli svoje hiše na elitni lokaciji tik pod piranskim obzidjem s pogledom na morje. Občini predlaga menjavo zemljišč in ji ponuja parcele ob cesti v Dragonji. Čeprav je menjava predvidena tudi v proračunu, se župan poslu izogiba.

Razgled na cerkev Sv. Jurija, morje, ob lepem vremenu tudi na 
Benetke naj bi bil po kvadratnem metru vreden zgolj 20 evrov več 
kot zemljišče ob cesti v Dragonji.  Foto: Tomaž Primožič/FPA
Razgled na cerkev Sv. Jurija, morje, ob lepem vremenu tudi na Benetke naj bi bil po kvadratnem metru vreden zgolj 20 evrov več kot zemljišče ob cesti v Dragonji.  Foto: Tomaž Primožič/FPA

PIRAN > “Menjava parcel je resda načrtovana v letošnjem proračunu, vendar ni nujno, da to izpeljemo. Ta menjava bi lahko dala videz koruptivne zadeve. Zato ne želim, da se zgodi v mojem mandatu, ko zagovarjam ničelno toleranco do korupcije in na tem vztrajam,” v letošnjem proračunu načrtovano menjavo parcel med občino in Gašparjem Gašparjem Mišičem komentira piranski župan Đenio Zadković.

Za ograjo, ki zapira javno pot v lasti občine, Gašpar Gašpar Mišič zatrjuje, da je pred leti pridobil dovoljenje občine.

Gašpar Gašpar Mišič

direktor Okolja Piran

“To je le gradnja čez parcelno mejo. Za ta nadstrešek nisem potreboval gradbenega dovoljenja, torej ni črna gradnja.”

Od občine potrebuje tisoč kvadratnih metrov

Od parcele, ki je občinska last, namenjena zelenim površinam in območju centralnih dejavnosti ter velika 8800 kvadratnih metrov, si Mišič želi manjši del, po lastni oceni 800 do tisoč kvadratnih metrov.

Občinska parcela poteka tik ob Mišičevi hiši pod piranskim mestnim obzidjem in je v zemljiški knjigi označena kot javno dobro, na njej pa ima Mišič vknjiženo služnostno pravico in po njej dostopa do svoje hiše. Občinsko zemljišče pod obzidjem poleg služnostne poti predstavlja piranske mestne vrtove, uradno pa zelene površine in območje centralnih dejavnosti.

Nadstrešek ob hiši deloma sega na javno pot. Gašpar Gašpar Mišič si želi, da bi mu občina “odstopila” okoli tisoč kvadratnih metrov, on pa bi njej “odstopil” dva tisoč kvadratov v Dragonji. Razliko v ceni bi Mišič doplačal.

Na to občinsko parcelo sega tudi nadstrešek, ki ga je Gašpar Gašpar Mišič pred približno 15 leti postavil ob hiši in mu tisti, ki so ga kdaj obiskali, pravijo tudi letna kuhinja. Ker bi rad zaokrožil parcelo oziroma tako imenovano funkcionalno zemljišče, želi izpeljati zamenjavo parcel z občino. Ponuja ji parcele, skupaj velike 1970 kvadratnih metrov, ob cesti skozi naselje Dragonja. Nekaj več kot polovica jih je kmetijsko zemljišče, ostalo je namenjeno stanovanjskim površinam.

Menjava je v občinskem proračunu

Menjava zemljišč je bila konec januarja letos po amandmaju občinskih svetnic Meire Hot (SD) in Barbare Kožar (Levica) potrjena v občinskem svetu in zapisana v letošnji občinski proračun. V amandmaju sta obe svetnici zapisali, da si Razvojno društvo Stena, ki ima Mišičevo parcelo že 15 let v brezplačni rabi in ob tem tudi podpisano pogodbo, že vrsto let prizadeva, da bi lokalna skupnost te parcele pridobila v last ter jih namenila krajanom Dragonje. Zanje je to edini skupni javni prostor v kraju, krajani ga uporabljajo kot otroško igrišče, nogometno igrišče in avtobusno postajo, sta dodali svetnici. Nanju se s predlogom menjave ni obrnil Mišič, temveč nekaj krajanov - takšni sta bili vsaj pojasnili Hotove in Kožarjeve, pritrjuje jima tudi Mišič.

Cenitev, ki je za občino prenizka

Piranska občina je naročila cenitev obeh nepremičnin. Izvedenec gradbene stroke Vitomir Mavrič je izračunal, da je kvadratni meter parcele pod piranskim obzidjem vreden 97,66 evra, v Dragonji pa 75,86 evra. V občini, kjer so tudi plačali cenitev, menijo, da je vrednost piranskih parcel s pogledom na morje prenizko ovrednotena. Čeprav razmišljajo o še eni cenitvi, ni videti, da se bo menjava zgodila v tem županskem mandatu.

Gašpar Gašpar Mišič zavrača očitke, da je na občinskem zemljišču postavil črno gradnjo. “To je le gradnja čez parcelno mejo. Za ta nadstrešek nisem potreboval gradbenega dovoljenja, torej ni črna gradnja. Ko smo nadstrešek gradili, smo bili prepričani, da smo zgradili na meji med našo in občinsko parcelo. Šele geodet nas je opozoril, da smo gradili čez mejo. To situacijo skušam urediti, zato sem zainteresiran za menjavo. Če pa občina na to menjavo ne pristane, nič hudega,” je za naš časnik povedal Mišič.

Soglasje za ograjo

Zatrjuje tudi, da ima za ograjo, ki zapira dostop na javno občinsko pot, soglasje občine, zdi se mu, da še iz časov župana Petra Bossmana. “Ključ teh vrat imajo vzdrževalci mestnega obzidja, redarji, Rižanski vodovod, ŠIMC - Športni in mladinski center Piran. Res pa dostopa nimajo več različni nepridipravi, ki so bili svoj čas pogosti obiskovalci.”

Kaj pa meni o ceni, saj je kvadratni meter občinskega zemljišča vreden zgolj 20 evrov več kot tisti v Dragonji? “Nisem še videl cenitve. Po mojem občutku bi lahko bila ta menjava ovrednotena v razmerju 1:2 v prid občine. Jaz bi dal svojih skoraj 2000 kvadratnih metrov v Dragonji, občina tisoč kvadratov. Kot sem že povedal, pa ne bo nič narobe, tudi če se občina za to menjavo ne odloči,” še pravi Gašpar Gašpar Mišić.


Najbolj brano