Preskočil razred, skočil na čelo države

Robert Golob, najverjetnejši novi predsednik vlade, se je rodil 23. januarja 1967 v Šempetru pri Gorici. Po zodiakalnem znamenju, za tiste, ki jim to kaj pomeni, je vodnar. V osnovni šoli je preskočil četrti razred, obiskoval je novogoriško gimnazijo in se precej resno ukvarjal s kajakaštvom ter se vpisal na Fakulteto za elektrotehniko univerze v Ljubljani, kjer je diplomiral leta 1989 in s področja elektroenergetskih sistemov doktoriral leta 1994, star 27 let.

Robert Golob leta 2005
Robert Golob leta 2005 

KROMBERK > Pri izbiri strokovnega področja je sledil stopinjam očeta Valentina Goloba, ki je 26 let vodil Soške elektrarne. Po končanem doktoratu je Golob kot Fulbrightov štipendist gostoval na Georgia Institute of Technology v Atlanti v ZDA. V letih 1999 in 2002 je bil državni sekretar. Nekateri so ga takrat klicali “čudežni deček slovenske energetike”. Po vrnitvi se je zaposlil kot docent na matični fakulteti, kjer je tudi ustanovil Laboratorij za energetske strategije. Kasneje je napredoval v naziv izredni profesor. Njegova znanstvena bibliografija obsega več kot sto člankov in prispevkov, bil je tudi mentor pri več diplomskih, magistrskih in doktorskih nalogah.

Po sporu z ministrom za okolje Janezem Kopačem se je vrnil v gospodarstvo. Ustanovil je svoje podjetje, ki ga je odkupil in dokapitaliziral Istrabenz pod vodstvom Igorja Bavčarja - družba se je preimenovala v Istrabenz Energetski sistemi in kasneje Istrabenz Gorenje. Leta 2006 je Golob prevzel vodenje novonastale družbe GEN-i, ki je postala prodajalec energije iz nuklearke. V šestih letih so se prihodki podjetja podeseterili in GEN-i se je uveljavil kot prodajalec poceni elektrike ter kasneje zemeljskega plina. Glavni vir dobička za podjetje je postalo mednarodno trgovanje z energijo in delež elektrike iz nuklearke je padel na nekaj odstotkov celotnega prometa.

Z vrnitvijo v gospodarstvo se je Golob vrnil tudi v Novo Gorico. Leta 2002 se je vključil v lokalno politiko v koaliciji Mavrica, štiri leta kasneje je ustanovil svojo listo, ki ima predstavnike v mestnem svetu še danes. Bil je predsednik in je še vedno član sveta krajevne skupnosti Kromberk-Loke. Na nacionalni politični parket se je vrnil z Zoranom Jankovićem, a ni kandidiral na parlamentarnih volitvah. Po razpadu Pozitivne Slovenije je ostal zvest Alenki Bratušek.

“V lokalno politiko sem se vključil zato, ker pojmujem politiko kot nekaj, kar izhaja od ljudi, od vsakega posameznika. Če živiš v skupnosti, se ne moreš obnašati, kot da te ne zanima, kaj se dogaja zunaj meja tvojega doma. Moraš prispevati k skupnemu dobremu, če ne zaradi sebe samega, pa v dobro svojih otrok,” je rekel leta 2014. Golob je oče treh otrok, svoje družinsko in zasebno življenje pa ščiti pred javnostjo.


Najbolj brano