Podzavest nas na bolezni vnaprej opozori

Priznani proučevalci sanj so si enotni: sanje, še posebej če so ponavljajoče, nam razkrivajo, katere bolezni pestijo naše telo. Možgani, ki med spanjem ne prejemajo informacij od zunaj, naj bi se ponoči osredotočali na informacije, ki jih pošiljajo posamezni deli telesa.

Že rimski zdravnik Klavdij Galen je opisal primer pacienta, ki se mu je sanjalo, da se je njegova noga spremenila v kamnito. Čez nekaj časa je zbolel, paraliza je prizadela prav nogo, o kateri se mu je sanjalo, da je kamnita. Še pred njim je Aristotel zapisal, da se “začetki bolezni in drugih nevšečnosti, ki bodo doletele telo (…), bolj očitno kažejo v sanjah kot v budnem stanju”.

Sodobni primeri

Ruski strokovnjak dr. N. V. Kasatkin je ugotovil, da je za spremembo sanjanja glavni vzrok prav bolezen. Ko zbolimo, je ugotovil, sanjamo drugače, kot kadar smo zdravi. Sanje se lahko spremenijo popolnoma ali le deloma, skoraj vedno pa je zanje značilno, da se pojavijo večkrat. Pri nekaterih boleznih se sanje ponovijo večkrat v eni noči, za daljše bolezni pa je po Kasatkinovih opažanjih značilno, da se pojavljajo več noči zapovrstjo. Sanje, ki namigujejo na bolezen, so navadno žalostne. Kasatkin je iz praktičnih primerov sestavil seznam ponavljajočih se sanj, ki opozarjajo, da smo zboleli, in z njimi povezanih bolezni. Tudi Kasatkin meni, da spremembe v sanjah potekajo, preden zbolimo, koliko prej, pa je odvisno od posamezne bolezni.

Žalostne sanje z elementi strahu opozarjajo na bolezni srca.

Po njegovem mnenju se pri angini sanje spremenijo eno noč, preden zbolimo, kronični gastritis začnemo sanjati mesec pred začetkom bolezni, nevroze pa nase opozorijo od tedna do nekaj mesecev prej. Na visok krvi tlak vas bodo sanje opozorile dva do tri mesece pred začetkom bolezni.

Eden najbolj znanih zahodnih sodobnih preučevalcev sanj, psiholog Robert Van de Castle, med drugim opisuje primer moškega, ki se mu je sanjalo, da so ga ustrelili z brzostrelko: krogle so ga zadele v predel prsi levo spodaj. Ko je šel na preiskave, so mu na levem pljučnem krilu odkrili majhen tumor, ki pa na srečo še ni imel metastaz.

Jasne povezave

Da so ponavljajoče se sanje nekaj, na kar bi morali biti še posebno pozorni, ker nam sporočajo, da se v resničnem življenju naš odziv v določenih okoliščinah ne spreminja - čeprav bi se moral spremeniti, saj je, če nas nanj opozarjajo sanje, za nas zelo mogoče škodljiv.

Če na primer nekdo pogosto sanja, da je na delovnem mestu ugotovil, da je njegova torba polna plišastih igrač, si najbrž podzavestno očita, da jemlje svojo službo premalo resno: ko bo ozavestil težavo in odpravil neprijetne občutke, bodo najverjetneje izginile tudi sanje.

Pa si poglejmo še nekaj najbolj tipičnih povezav z boleznimi:

Gnila, pokvarjena hrana - želodčne bolezni;

dušenje, plazenje skozi ozek prostor, tesna obleka - pljučne bolezni;

udarec v prsi - bolezni srca;

žuželke, ki se plazijo po telesu - kožne bolezni;

nezmožnost nekaj prijeti ali zapisati - poškodbe prstov;

kopanje v ledeni vodi ali prhanje z mrzlo vodo - prehlad, gripa;

tesna čepica ali neudobna pričeska - bolezni glave.

Neja Kralj, raziskovalka energij


Najbolj brano