“Tudi v nepopolni demokraciji lahko z voljo in s trudom kaj spremenimo”

Odhod na dopust ali nedeljska odsotnost sta najpogostejša razloga, da so se Primorke in Primorci že včeraj precej množično zbirali na voliščih. A razlog je lahko tudi tako poseben, kot so ga lahko slišali v Kopru: “Do nedelje lahko še umrem, duša moja, imam 95 let.” Obiskali smo nekaj primorskih predčasnih volišč.

V Kopru je bilo dopoldne treba kar malo počakati pred voliščem.  Foto: Tomaž Primožic/FPA
V Kopru je bilo dopoldne treba kar malo počakati pred voliščem.  Foto: Tomaž Primožic/FPA

PRIMORSKA > Za predčasno glasovanje na volitvah v državni zbor v zeleni dvorani Mestne občine Nova Gorica se je včeraj dopoldne odločilo veliko ljudi. Kot so nam povedali na volišču, je svoj glas do 12. ure oddalo več kot 500 volilcev.

“Za predčasne volitve sem se odločil zaradi tega, ker bom v nedeljo odsoten, sicer pa sem bil že zdavnaj odločen, koga bom volil, tako da volilna kampanja in vse to name ni nič vplivalo, “ je po oddaji glasu povedal Franc Halas iz Šempetra pri Gorici.

“Za predčasno oddajo glasu sem se odločila zato, ker v kratkem pričakujem operacijo in bi rada to uredila prej, da se mi slučajno ne zgodi, da ostanem brez volitev, saj je to zame zelo pomembna odločitev. V volilni kampanji sem spremljala predvsem način komunikacije. Med strankami sem iskala vrednote, iskala sem smisel in kaj to pomeni za naše življenje in na podlagi tega sem se odločila, komu dam glas, saj me skrbi prihodnost,” je povedala Tea Leban z Vogrskega.

“Za vikend me ne bo, zato predčasno izpolnjujem svojo državljansko dolžnost. Vedno volim ene in iste, vztrajam že toliko let in pričakujem pozitiven izid,“ je povedal Bojan Prosen iz Nove Gorice.

Volitve niso le pravica, so tudi dolžnost

Borut Gerželj iz Dolnjih Ležeč pri Divači je na predčasne volitve prišel, ker se odpravlja na dopust: “Zdi se mi pomembno udeležiti se volitev, saj tako vplivam na svojo prihodnost, na prihodnost svojih otrok in vnukov. Inštitut 8. marec mi je s svojimi dejanji pokazal, da lahko tudi v nepopolni demokraciji, v kateri načeloma po volitvah štiri leta pasivno spremljamo politično dogajanje, z voljo in s trudom kaj spremenimo.”

Devetnajstletno dekle iz okolice Sežane meni, da bi več mladih moralo na volitve, saj je volilna pravica ne samo pravica, ampak tudi dolžnost vseh državljanov in državljank: “S prijatelji se redno udeležujemo volitev, ker tako pomembno vplivamo na našo prihodnost. Danes sem volila Goloba, saj menim, da z njim lahko umaknemo trenutnega premiera.”

Sežančan, ki želi ostati anonimen, se je prvič po 25 letih ponovno udeležil volitev. Na predčasne je prišel zgolj zato, ker mu v nedeljo ne bi zneslo. “Volitev sem se udeležil, ker so me trenutni voditelji države razočarali, zato sem danes v upanju na boljšo prihodnost izbral Svobodo Roberta Goloba.”

Njegova someščanka je pred odhodom na dopust prišla oddat svoj glas: “Zdi se mi pomembno, da ljudje izrazimo svojo voljo na volitvah, zato sem vse znance, prijatelje in družino spodbudila, da se tudi oni udeležijo volitev. Ne vem, koliko se bodo spremenile stvari v Sloveniji, vendar so volitve tu, da izrazimo državljansko voljo.”

Po opravkih in na volitve

Predčasno glasovanje je včeraj v prostore Upravne enote Koper pritegnilo precej volilk in volilcev. Srečali smo upokojenke, ki so med običajnimi opravki v mestu spotoma zavile še na volišče, srečali delavce in delavke, ki so med skokom na malico obkrožili še svojo izbrano politično stranko. Zakaj so se odločili, da bodo predčasno glasovali? “V nedeljo smo odsotni,” so nam povedali, “vseeno pa želimo voliti in soodločati o naši prihodnosti. To so volitve, ki jih ne smeš zamuditi”.

Vrsta predčasnih volilk in volilcev je bila zgodaj zjutraj dolga in se je premikala dokaj počasi. Ljudje so se pritoževali, da je organizacija predčasnega glasovanja slaba, saj so pričakovali in nato zaman iskali navodila, kje natanko naj oddajo svoj glas. Opoldne je bila gneča že manjša, vratarka je prihajajoče usmerjala k primernim vratom.

Predčasno glasovanje bo na upravnih enotah možno še danes in jutri med 7. in 19. uro. Glasujete lahko tudi, če s seboj nimate volilnega vabila - dovolj je osebna izkaznica.


Najbolj brano