Vinitaly tudi v slovenskih barvah

V sredo je zaprl vrata gigantski vinski sejem Vinitaly, na katerem se je italijanski in mednarodni publiki predstavilo več kot 4400 razstavljalcev iz 19 držav. Slovenski delež je bil večji kot na predkoronskih predstavitvah, pa tudi precej opaznejši. Skupno se je s svojimi vini predstavilo približno 80 slovenskih vinarjev, naši pridelovalci so sodelovali tudi v oljkarski sekciji, visoki nagradi sta prejela Arsen Jurinčič in posestvo Monterosso.

Okrog Marjana Simčiča na stojnici njihovega uvoznika Cuziol je vselej gneča.  Foto: Sašo Dravinec
Okrog Marjana Simčiča na stojnici njihovega uvoznika Cuziol je vselej gneča.  Foto: Sašo Dravinec

Velikanski vinski sejem Vinitaly, ki Verono za nekaj dni spremeni v vinsko prestolnico, beleži že več kot pol stoletja delovanja. V največji meri gre za predstavitev pridelave italijanskih vinarjev domači in mednarodni publiki, v zadnjih letih pa sejem vse bolj išče tudi mednarodni značaj. Za občutek: Italija je druga največja izvoznica vina, vrednost izvoza je med šestimi in sedmimi milijardami evrov, na sejmišču v Veroni pa se več kot 4400 razstavljalcev predstavlja na 150.000 kvadratnih metrih pokritih površin.

Močno slovensko zastopstvo

Slovenski vinarji se na Vinitaly predstavljajo že kar dolgo, najdaljšo tradicijo imajo Brici. Letos je bila njihova skupinska stojnica večja in veliko bolj opazna, saj je bila odprta na tri strani. Na njej je bilo tudi več vinarjev, skupno jih je bilo 16, nekaj jih je bilo v Veroni prvič. “Razstavni prostor je odprt in širok, kakršni smo tudi Brici. Pomembno je, da smo v Veroni, ker nas uvozniki iščejo. Videti je, da v številnih državah v svoje portfelje vključujejo vsaj eno briško vino, kar je izvrstno,” je bil zadovoljen Marko Skočaj (Dolfo). Prvič je imelo svojo stojnico Združenje družinskih vinogradnikov-vinarjev, na njej so bili pridelovalci iz vse Slovenije, Vinakoper in Klet Brda sta se predstavljala na stojnici Vinske družbe, nekaj kraških vinarjev na čelu z Vinakrasom pa na svoji stojnici, ki je s sicer sramežljivim napisom Vitera napovedala, da je na obzorju nova vinarska povezava.

Več primorskih vinarjev je nastopilo v posebnih sekcijah in na razstavnih prostorih svojih uvoznikov, za smelo potezo, lasten nastop, pa so se odločili Žižmondovi (Vina Guštin) iz spodnje Vipavske doline in Valter Sirk iz Višnjevika v Brdih. “Čudovito je bilo, da smo se po dveh letih spet v živo srečali s svojimi poslovnimi prijatelji. Odločitev za lastno stojnico je bila dobra, dela je bilo ogromno, naslednje leto gremo naprej,” je raportiral Sirk.

Pet vodenih degustacij

Pomemben vidik sejemskega delovanja so poglobljene vodene degustacije. Briške rebule že precej let predstavljajo na posebni degustaciji. Letos jih je bilo 14, od svežih prek zorjenih do maceriranih (oranžnih), predstavitev pa je usmerjal izkušeni somelje Valentin Bufolin.

Tradicionalno predstavitev pripravlja tudi Revija Vino iz Dobravelj. Letos so predstavili vina iz avtohtonih in udomačenih sort, vodil jo je enolog Guillaume Antalick, med drugimi pa so bila pred publiko vina iz kleti Marc, Guerila, Klet Brda, Pucer z Vrha, Nebo in Zaro.

Svojo vodeno degustacijo je pripravilo še Združenje družinskih vinogradnikov-vinarjev, Vilijem Žižmond (Vina Guštin) pa se je odločil za še en smel korak in vina predstavil na vodeni degustaciji, na kateri je za svoje malvazije, zlasti pa za pristno energijo, ki jo je prenesel na udeležence z vsega sveta, požel aplavz.

Posebno sekcijo pa so v ponedeljkovem programu dobila oranžna vina. V sodelovanju z organizatorji izolskega Orange Wine Festivala so na sejmišču pripravili vodeno degustacijo in popoldanski festival. Skupno se je predstavilo 39 vinarjev iz sedmih držav. Približno polovica je bilo slovenskih, v največji meri primorskih, ob njih pa tudi vseh sedem članov Združenja pridelovalcev rebule z Oslavja, kjer se je začela renesansa tradicionalne pridelave maceriranih belih vin, ki ima danes vse več naklonjenih ljubiteljev, pa tudi sledilcev med vinarji.

“Sodelovanje med Vinitaly in Orange Wine Festivalom napoveduje eno od usmeritev našega sejma v prihodnje, saj bomo veliko bolj sledili sonaravni pridelavi in nišnim vinskim zgodbam,” poudarja Matjaž Žigon iz vodstva Vinitaly. “Letos je bilo slovenskih vinarjev več kot kdaj koli. S predstavitvijo so očitno zelo zadovoljni, saj imam pred sabo že pričakovanja za zagotovitev več predstavitvenega prostora,” je še povedal.


Najbolj brano