Po dolgem molku se bodo znova oglašali zvonovi

Čakanje ni bilo kratko in niti najbolj spokojno. Zvonovi cerkve sv. Urha v Dolini pa se bodo po treh mesecih tišine v nočnih urah med velikonočno vigilijo le ponovno oglasili, so potrdili v dolinski župniji.

Danes se bodo v Dolini spet oglasili cerkveni zvonovi. Foto: Damjan Balbi
Danes se bodo v Dolini spet oglasili cerkveni zvonovi. Foto: Damjan Balbi

DOLINA > Največji krščanski praznik bo torej letos še posebno slovesen, so zapisali v uradnem sporočilu. Spet bo zazvonilo danes, na veliko soboto. Med bogoslužjem, ki se bo pričelo ob 20. uri, se bo najprej oglasil največji zvon, tako imenovani sv. Urh, zatem pa še ostala dva zvonova, sv. Marija in sv. Martin.

11. januarja je tržaško sodišče odredilo zaseg dolinskih zvonov, ker so nekateri prebivalci zaradi preglasnega zvonjenja vložili ovadbo. Vsi prejšnji poskusi za njihovo utišanje oziroma iskanje kompromisa so se izkazali za neuspešne. Po dveh tednih so jih odpečatili, molka pa ni bilo konec. Dolinski župnijski upravitelj Klemen Zalar je namreč trdil, da je odredba postavljala tehnično neizvedljive pogoje za ponovno zvonjenje. Od velike sobote dalje pa se bodo držali odloka o zvonjenju, ki ga je že pred časom izdal tržaški škof Giampaolo Crepaldi, je pojasnil. Zaradi nenavadnega zapleta so dolinski zvonovi postali novica v številnih mediji po svetu.

Zalar zdaj upa, da bo s ponovnim oglašanjem zvonov konec spora in razhajanj. Domača društva in organizacije so konec marca na novinarski konferenci spet poudarili zahtevo, da se morajo zvonovi spet oglašati, tako kot je tožilec Federico Frezza določil ob preklicu njihovega zasega.

Veselijo se zvonjenja, a obžalujejo vaški “poraz”

Člani dolinskih društev in organizacij pozdravljajo novico, da bodo danes po večmesečnem zatišju le zazveneli vaški zvonovi. A hkrati opozarjajo, da bi se to moralo zgoditi že pred meseci. “Ponovno zvonjenje v Dolini zahtevamo že kar nekaj časa. Zvonovi na mogočnem dolinskem zvoniku bi se morali oglasiti že od 29. januarja dalje, ko je državni tožilec odredil pogojno odpečatenje zvonov,” so zapisali predstavniki šestih društev. Poudarili so, da ni bilo ne tehničnih težav niti ne pretiranih finančnih stroškov, da bi se zvonjenje uredilo po pogojih, ki jih je določilo tožilstvo.

Predstavniki društev ocenjujejo, da so si “povzročitelji in skrbni načrtovalci vsega tega nepotrebnega dvigovanja prahu in povzročanja slabe krvi v vasi, lastili pravico do zvonjenja z namenom, da bi ustvarili napačno podobo vaške skupnosti”. “Zanetili so trenja v želji, da bi prikazali pritisk italijanskih oblasti na slovensko narodno skupnost, kar je popolnoma iz trte izvito,” so zapisali v sporočilu. “Načrtno so zavajali širše občinstvo, naivno so mu nasedli celo slovenski poslanci v evropskem parlamentu in sam tržaški škof. Na koncu pa so doživeli poraz, ki pa ga hočejo danes, z načrtnim prikrojevanjem novic lastnim interesom, širši javnosti prikazati kot zmago. Hudo pa je to, da žal niso bili poraženi samo oni, temveč celotna vaška skupnost.”


Najbolj brano