Ob občinskem prazniku bodo podelili najvišje priznanje, veliko plaketo in naziv častne občanke

Ob prazniku Mestne občine Koper bodo najvišje Priznanje 15. maj podelili Primožu Krečiču za neutrudno delo in vztrajnost pri pridobivanju ter umestitvi novih orgel in za negovanje koprske kulturne, zgodovinske in verske dediščine. Veliko plaketo pa bodo izročili Društvu oljkarjev slovenske Istre. Naziv častne občanke je prejela Lucija Čok.

Primož Krečič in Lucija Čok
Primož Krečič in Lucija Čok 

KOPER > Doktor teoloških znanosti Primož Krečič je od leta 2013 koprski stolni župnik. V občinski komisiji za priznanja in nagrade so zapisali, da je “izjemna, karizmatična osebnost z jasno vizijo, povezovalec, socialno razumevajoč in vztrajen človek z bogatim zgodovinskim, duhovnim in kulturnim znanjem.”

Človek z zdravo mero skepse in neomajnim pogumom

Leta 2017 se je odločil, da se Župnija Koper prijavi na javni razpis Fundacije Kongresshaus iz Züricha za pridobitev znamenitih koncertnih orgel. “Na pot k cilju postavitve novih orgel v koprski stolnici je Krečič pristopil z zdravo mero skepse, a z neomajnim pogumom. Uspešno je sestavil dobro, delovno, vestno in neutrudno ekipo, ki je v štirih letih izpeljala zahteven projekt,” ocenjujejo v komisiji.

Oktobra lani je tako mesto dočakalo predstavitev prenovljenih orgel, ki bodo prinesle številne priložnosti na področju glasbenega izobraževanja, poustvarjanja, mednarodnega povezovanja in razvoja turizma ter predstavljajo bogato kulturno dediščino.

Lani je Krečič postal tudi Osebnost Primorske 2021. Izdal je več knjig, bil je tudi urednik koprskega studia Radia Ognjišče. Bil je pobudnik projektov Carpaccio 500 in Koper – Capodistria 1500. Leta 1990 je bil soustanovitelj Kluba krščanskih izobražencev Istre. Z njegovim prizadevanjem potekajo Večeri v Rotundi.

Prispevali so k dvigu kakovosti oljčnega olja

Društvo oljkarjev slovenske Istre - DOSI si po mnenju občinske komisije za priznanja in nagrade veliko plaketo zasluži za prizadevanje za dvig kakovosti oljčnega olja, skrb za razvoj oljkarske panoge in prenašanje znanja na mlajše generacije. Društvo beleži že 30 let obstoja in združuje 373 članov.

“Rezultat dolgoletnih prizadevanj društva DOSI za dvig kakovosti oljčnega olja so izjemni dosežki članov, ki se na mednarodnih tekmovanjih že več let redno uvrščajo na zelo visoka mesta in v sam vrh odličnih oljčnih olj,” navajajo v občinski komisiji.

Društvo je s svojim delovanjem in člani pomembno prispevalo k temu, da je ekstra deviško oljčno olje slovenske Istre z zaščiteno označbo porekla prvi slovenski kmetijski pridelek, ki je z vpisom v register zaščitenih pridelkov in izdelkov dosegel zaščito na ravni EU. V 30 letih svojega obstoja je društvo organiziralo in izpeljalo številne izobraževalne, družbene in tekmovalne aktivnosti, ki so z leti postale tradicionalne. Že od ustanovitve dalje društvo redno izdaja društveno glasilo Oljka in številne promocijske brošure o oljčnem olju.

Pustila je pomemben pečat na vseh ravneh vzgoje in izobraževanja

Prof. dr. Lucija Čok je redna profesorica didaktike večjezičnosti in medkulturnosti, znanstvena svetnica na področju preučevanja zgodnje večjezičnosti in aktivna članica Inštituta za jezikoslovne študije ZRS Koper. “Njena bogata življenjska in poklicna pot je pustila pomemben pečat na vseh ravneh vzgoje in izobraževanja, znanosti in družbenega življenja tako v lokalnem in nacionalnem kot mednarodnem okolju,” v obrazložitvi za podelitev naziva častne občanke utemeljuje koprski župan Aleš Bržan.

Dodaja, da je na več vodstvenih funkcijah pomembno sooblikovala osnove visokega šolstva na Primorskem in v Sloveniji, njena pot se še posebej tesno prepleta z nastankom in razvojem primorske univerze, na kateri je bila tudi prva rektorica. V letih 2000–2002 je bila ministrica za šolstvo, znanost in šport. V tej vlogi je prispevala k pripravi nekaterih podlag integracije Slovenije v Evropski raziskovalni prostor.

Svoje raziskovalno delo osredotoča na pojave, ki spremljajo jezike in kulture v stiku, učenje jezikov, vzgojo za sobivanje in sožitje kultur in etnij. Njena bogata bibliografija zajema objave v več jezikih, predavala je na več domačih in tujih univerzah. Za svoje delo je prejela več lokalnih, državnih in mednarodnih priznanj.

Je tudi velika zagovornica podjetniškega podpornega okolja. Z ustanovitvijo Univerzitetnega razvojnega centra in inkubatorja Primorske v okviru Univerze na Primorskem je zagotovila priložnost za številna mlada podjetja in startupe, s katerimi so mladi lahko zagnali svoje podjetniške ideje.


Najbolj brano