Za zdaj na Škofijah zdravnik enkrat na teden

Na Škofijah so dobili obljubljeno ambulanto splošne družinske medicine. Uredili so jo v prostorih nekdanje nepremičninske agencije pri Stari pekarni v središču kraja. Za zdaj bo delovala enkrat tedensko, paciente pa bo začasno obravnaval dr. Peter Bossman.

Koprski župan Aleš Bržan (v sredini) je v spremstvu predsednika 
sveta KS Škofije Matjaža Čoka in zdravnika Petra Bossmana ter 
podžupanje Olge Franca in domačina Milana Markočiča slavnostno prerezal trak nove ambulante splošne družinske medicine.  Foto: Tomaž Primožic/FPA
Koprski župan Aleš Bržan (v sredini) je v spremstvu predsednika sveta KS Škofije Matjaža Čoka in zdravnika Petra Bossmana ter podžupanje Olge Franca in domačina Milana Markočiča slavnostno prerezal trak nove ambulante splošne družinske medicine.  Foto: Tomaž Primožic/FPA

ŠKOFIJE > V ambulanti, kjer bo delovala še referenčna ambulanta, bodo prve paciente sprejeli predvidoma maja. Kljub temu bo ekipa specialista splošne medicine Petra Bossmana tam prisotna že ta mesec, vsak četrtek popoldan. “Želimo čim prej navezati stik s krajani in jim ponuditi naše storitve,” pravi Bossman.

Želijo ambulanto vse dni v tednu

Zdravstveni dom Koper je za delovanje ambulante na Škofijah odstopil del rednega programa zdravstvenega varstva. “Priskočil sem na pomoč, pogodbo imam za eno leto. Želja občine je, da bi bil tu zdravnik stalno, mogoče še s kakšnim drugim programom,” pravi Bossman. V ambulanto bodo najprej vpisovali občane, ki še nimajo opredeljenega zdravnika, vrata ambulante pa bodo odprta tudi za domačine.

150.000

evrov je koprska občina zagotovila za ureditev ambulante na Škofijah

Krajevna skupnost Škofije je s svojimi 3440 prebivalci največja zaledna krajevna skupnost v občini. Tudi zato predsednik sveta tamkajšnje KS Matjaž Čok verjame, da bodo imeli v prihodnje v kraju ambulanto družinske medicine, ki bo na voljo vse dni v tednu. “Hitra dostopnost do zdravnika v domačem okolju je dandanes sicer bolj kot privilegij že potreba, h kateri moramo s skupnimi močmi stremeti vsi,” meni.

Občina si bo prizadevala za polni program

Vodja urada za družbene dejavnosti v Mestni občini Koper Timotej Pirjevec zagotavlja, da razumejo te potrebe, zato si bodo prizadevali, da bi za program družinske medicine pridobili polni program, pri čemer gre za odločitev v domeni države.

Koprski župan Aleš Bržan se je ob včerajšnjem odprtju novih ambulantnih prostorov zahvalil krajanom Škofij, “ki so s svojo odločnostjo, vztrajnostjo in nepopustljivostjo zaslužni za to, da so v svojem kraju po osmih letih prizadevanj vendarle dobili ambulanto splošne družinske medicine.” Pri tem je izpostavil zlasti vlogi podžupanje Olge Franca in predsednika Društva upokojencev Škofije Milana Markočiča, ki nista popuščala pri pozivu, da gre za nujen projekt.

Občina je poskrbela za celovito obnovo prostora. Med drugim so preuredili notranjost in jo s predelnimi stenami prilagodili potrebam zdravstvene dejavnosti ter nabavili opremo. Za naložbo so odšteli 150.000 evrov.


Najbolj brano