14 oskrbovalcev dobilo šest avtomobilov

V Izoli pomoč na domu izvaja 14 oskrbovalcev lokalne enote Centra za socialno delo za Južno Primorsko. Ker so morali za delo uporabljati lastne avtomobile, jim je na pomoč priskočila občina in pomagala najeti šest novih toyota yarisov za petletno obdobje. To jo bo stalo 1288 evrov na mesec oziroma 11.592 evrov do konca leta, za opravljanje pomoči na domu pa bo letos namenila še 334.420 evrov.

Izolski župan Danilo Markočič je  oskrbovalkam in oskrbovalcu 
danes  izročil ključe novih avtomobilov. Voziti  jih bodo začeli v 
ponedeljek.  Foto: Mirjana Cerin
Izolski župan Danilo Markočič je oskrbovalkam in oskrbovalcu danes izročil ključe novih avtomobilov. Voziti jih bodo začeli v ponedeljek.  Foto: Mirjana Cerin

IZOLA > Storitev, ki jo v Izoli omogočajo od leta 1998, stane 21 oziroma 25,33 evra na uro (ob koncih tedna in praznikih več kot ob delovnikih), za občane pa le pet oziroma šest do sedem evrov, ker razliko krije občina. Štirinajst redno zaposlenih socialnih oskrbovalcev na domu, med njimi tudi predstavnik močnejšega spola, redno obiskuje 80 do 90 večinoma starejših občanov, lahko pa tudi več kot 100. Zanje je takšna pomoč - nekajkrat na teden ali pa na dan - nepogrešljiva, vse pogosteje nadomešča tudi institucionalno varstvo v domovih za upokojence.

Imeli so štiri že preveč dotrajane avtomobile

Izolski socialni oskrbovalci so doslej razpolagali s štirimi vozili, ki so postala preveč dotrajana za varno uporabo, zato so bili primorani voziti lastne avtomobile. Poslej jih bodo veliko manj, nam je potrdila koordinatorka pomoči na domu Lara Pucer. Župan Danilo Markočič je ob predaji ključev novih avtomobilov poudaril, da opravljajo plemenito delo. “Vesel sem, da bodo uspeli priti do vsakega posameznika, ki potrebuje pomoč ali pa vsaj toplo besedo,” je dodal.

Lara Pucer

koordinatorica izolske pomoči na domu

“Na trgu dela oskrbovalcev ni in to je zadnji dve leti največja težava. Vsaj dva ali tri bi še nujno potrebovali, tudi zato, ker so nekateri od naših oskrbovalcev na dolgotrajnih bolniških in njihovo odsotnost težko premoščamo.”

Število starejših občanov se iz leta v leto povečuje, skrb za tiste, ki potrebujejo pomoč, in njihova nega, sta zelo pomembni, v času odsotnosti svojcev se tkejo tudi odnosi z oskrbovanci, je poudarila direktorica Centra za socialno delo za Južno Primorsko Tjaša Rodman. Zahvalila se je sodelavcem, “ki v svoje delo vnašajo veliko empatije, solidarnosti, človečnosti in tudi sebe”, pa tudi občini, ker bodo poslej laže opravljali svoje poslanstvo. Katja Mihačič je izrazila hvaležnost v imenu oskrbovalcev in zagotovila, da bodo z novimi avtomobili lepo ravnali. Službenim kolegicam in kolegu je zaželela srečno in varno vožnjo.

Pomoč v gospodinjstvu, pri dnevnih opravilih in pri ohranjanju stikov

Program pomoči na domu vključuje tri sklope pomoči: gospodinjsko, tisto pri osnovnih dnevnih opravilih in pomoč pri ohranjanju socialnih stikov. Oskrbovalci varovancem zagotavljajo potrebna živila in dnevno topel obrok ter poskrbijo za čist in urejen dom. Pomagajo jim tudi pri osebni higieni (ta potreba v zadnjem času prevladuje, ker imajo veliko invalidnih oseb, ki prav zaradi pomoči na domu odlašajo z odhodom v dom upokojencev), pri oblačenju in hranjenju ter pri vzdrževanju in negi ortopedskih pripomočkov. So ključni pri vzpostavljanju socialne mreže varovancev, spremljajo jih pri opravljanju nujnih obveznosti, seznanjajo pristojne o njihovi zdravstveni kondiciji in potrebah ter jih pomagajo pripraviti na morebitno institucionalno varstvo - življenje v domu za upokojence. Tistim, ki potrebujejo prevoz, pomagajo vzpostaviti stik s Prostoferjem.

5 - 7

evrov na uro plačajo pomoč na domu občani,

21 - 25

evrov na uro pa znaša tržna cena pomoči na domu

Potrebovali bi dodatne oskrbovalce

Kot je povedala Lara Pucer, težko dobijo socialne oskrbovalce, čeprav z njimi sklepajo pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas. “Na trgu dela oskrbovalcev ni in to je zadnji dve leti največja težava. Vsaj dva ali tri bi še nujno potrebovali, tudi zato, ker so nekateri od naših oskrbovalcev na dolgotrajnih bolniških in njihovo odsotnost težko premoščamo.” Glede pogojev, ki jih morajo izpolnjevati, je pojasnila, da morajo imeti opravljen vsaj tečaj za nacionalno poklicno kvalifikacijo ali pa dokončano srednjo zdravstveno šolo za zdravstvenega tehnika oziroma bolničarja.


Najbolj brano