Za koga dela Boris Popovič na državnozborskih volitvah

Kar nekoliko presenetljivo se je na tokratne parlamentarne volitve podal tudi Boris Popovič s svojo listo. Presenetljivo zato, ker se v zadnjem obdobju ni veliko oglašal na politični sceni. Na preboj v državni zbor ne more upati, zato se zastavlja vprašanje, kakšen je sploh njegov motiv v tej predvolilni kampanji.

Boris Popovič Foto: Daniel Novakovic/STA
Boris Popovič Foto: Daniel Novakovic/STA

KOPER > Lista Borisa Popoviča - Digitalizirajmo Slovenijo ima svoje kandidate v vseh 88 okrajih. Volilni komisiji v enotah Ljubljana Center in Ptuj sta namreč najprej zavrnili njegovi listi kot neustrezni z zakonodajo. Na Ptuju so bile sporne 35-odstotne spolne kvote, saj naj bi bilo na listi premalo moških kandidatov, a je nato vrhovno sodišče ugodilo pritožbi, tako da sta volilni komisiji potrdili tudi Popovičeve kandidate.

Podtaknjenec ali županska promocija

Med njimi je kopica mladih, politično neznanih imen. Še najbolj znan je Darko Peljhan, ki kandidira v idrijskem volilnem okraju, s Popovičem pa se je pred desetletji podil po relijih. Precej je tudi ljudi iz Istre, ki kandidirajo v drugih okrajih po Sloveniji. Med njimi je njegov sin Nik Popovič, ki bo glasove zbiral v dveh okrajih v Šiški in na Viču.

2,62

odstotka glasov je Slovenija je naša, ki jo je vodil Boris Popovič, dobila leta 2004

Glavni poudarek Popovičeve liste je sicer digitalizacija Slovenije, vrnitev demokracije in posodobitev gospodarstva, razglaša pa se za novo sredinsko stranko. Prav zato se porajajo vprašanja, ali ni njegova lista zgolj podtaknjenec, s katerim želijo v razdeljeni Sloveniji politični akterji “odvzeti” glasove nasprotni strani. Liste Borisa Popoviča namreč javnomnenjske raziskave sploh ne zaznavajo, glede na šibko volilno kampanjo in skromno kadrovsko zasedbo pa je povsem nerealno, da bi prestopila parlamentarni prag.

Vprašanje, kakšen je njegov motiv oziroma cilj na teh volitvah, smo prejšnji teden zastavili tudi Popoviču, a nanj ni odgovoril.

4

registrirane politične stranke trenutno vodi Boris Popovič

Prva hipoteza o njegovem motivu pravi, da je njegova lista zgolj trojanski konj trenutne vladne koalicije, saj naj bi z mladim všečno propagando odtegnil glasove Gibanju Svoboda, Levici in še kakšni protestni stranki, za katero se navdušujejo mladi. Nasprotno nekateri trdijo, da bo posegal prav v desnosredinski bazen, saj je v preteklosti sodeloval tudi z SDS in nekdanjo SLS. Lani se je skušal pridružiti Počivalškovi SMC, a je bil del tedanjega vodstva te stranke odločno proti. Zato naj bi se s samostojno kandidaturo želel maščevati za košarico, ki jo je dobil. Ob tem bi lahko bil njegov motiv zgolj promocija pred jesenskimi županskimi volitvami, na katerih je že napovedal svojo udeležbo. S pojavnostjo v medijih bi ponovno opozoril nase in si izboljšal izhodiščni položaj. Lahko pa da je motiv tudi denarni, saj so politične stranke in liste, ki na volitvah dobijo več kot odstotek glasov, upravičene do povrnitve stroškov volilne kampanje. Odstotek glasov pomeni približno 10.000 glasovnic, kar je na državni ravni dosegljivo tudi za Popovičevo listo. Glede na to, da njegova lista nima zaposlenih, bi to lahko bila dobrodošla finančna injekcija.

Koprskim kandidatom bo znižal možnosti za izvolitev

Popovič je sicer že preizkušen politični maček: z listo Slovenija je naša je na volitvah leta 2004 osvojil 2,62 odstotka glasov, leta 2011 pa je s svojim Avionom sklenil predvolilno koalicijo s SDS Janeza Janše, a so njihovi skupni kandidati v Istri dosegli slab izid. Nato se je bratil z Jankovićevo Pozitivno Slovenijo, načrtoval je tudi skupno listo z drugimi župani, a iz vsega skupaj ni bilo nič.

Boris Popovič je nekajkrat poskušal razširiti politični vpliv na nacionalno raven, a se je vsakič izkazalo, da je njegov vpliv nad Črnim Kalom zanemarljiv.

Popovič je sicer v registru političnih strank pri notranjem ministrstvu zabeležen kot predsednik kar štirih političnih strank, kar v slovenskih razmerah predstavlja rekord.

Nedvomno pa bo njegova kandidatura škodovala drugim koprskim kandidatom. Zakaj? Boris Popovič kandidira v obeh koprskih okrajih, kjer še vedno uživa nekaj zaupanja, tako da bo zagotovo prejel nekaj odstotkov glasov, s tem pa bo znižal rezultat drugim kandidatom v koprskih okrajih. Tako bodo ti v slabšem položaju in bodo težje dobili zadostno število glasov v primerjavi s kandidati v sosednjih okrajih - tam bodo kandidati Liste Borisa Popoviča precej verjetno dobili manj glasov od prvaka liste v Kopru. Glasovi za Popovičevo listo bodo tako dejansko proč vrženi glasovi.

Napovedal je ustavno pritožbo

Lista Borisa Popoviča - Digitalizirajmo Slovenijo je prejšnji teden napovedala, da bo vložila ustavno pritožbo zaradi, kot menijo, neenakih možnosti predstavitve programa neparlamentarnih strank v javnosti. Primerjavo so poiskali pri lokalnih in predsedniških volitvah, kjer se med seboj praviloma soočajo vsi kandidati za posamezno funkcijo.


Najbolj brano