Postojnski župan presenetil z zavrnitvijo sporazuma o širitvi notranjskega parka

Postojnski župan Igor Marentič v nasprotju s pričakovanju ni podpisal sporazuma o ustanovitvi širšega Notranjskega regijskega parka, pač pa so to storili le minister za okolje in prostor ter župana Občin Logatec in Cerknica. Razlog: preveč neznank glede obsega območja, omejitev in finančnih obveznosti.

Postojnski župan Igor Marentič je podpis sporazuma o ustanovitvi 
širšega Notranjskega regijskega parka danes zavrnil.
Postojnski župan Igor Marentič je podpis sporazuma o ustanovitvi širšega Notranjskega regijskega parka danes zavrnil.  

POSTOJNA, LOGATEC, CERKNICA > “Strinjamo se, da je potrebna zaščita tega območja, vendar pa bomo k sporazumu pristopili šele, ko bomo dobili odgovore na vsa vprašanja: kakšno območje bo park točno pokrival, kakšne bodo obremenitve oziroma prepovedi, ki jih bodo deležni prebivalci tega območja, kakšna je finančna struktura, ki bo bremenila občinski proračun in tako naprej. Ko bodo razjasnjeni vsi pomisleki, kaj vse skupaj pomeni za prebivalce in proračun, bomo sporazum podpisali tudi z naše strani. Dotlej pa bi bilo nepošteno do občanov, da podpišem nekaj, o čemer vemo premalo,” je pojasnil postojnski župan Igor Marentič.

K preobratu je prispevalo tudi dejstvo, da je šele dan pred načrtovanim podpisom oziroma danes zjutraj izvedel za določene podatke, ki so sprožili dodatne pomisleke glede prehitrega podpisovanja dokumenta. S svojo odločitvijo je ostale deležnike presenetil šele na dogodku v Logatcu.

Vidno presenečeni minister Andrej Vizjak in ostala župana, logaški Berto Menard in cerkniški Marko Rupar, so izrazili razočaranje nad potezo postojnskega kolega, ki naj bi po njihovem videl strahove tam, kjer jih ni. Po besedah cerkniškega župana ne gre za nikakršno hitenje, Marentič pa bi lahko zadržke pojasnil pred napovedanim slovesnim podpisom.

Postojnski župan je presenetil z odločitvijo, da postojnska občina sporazuma o širitvi Notranjskega regijskega parka tudi na območje Planinskega polja še ne bo podpisala. Foto: Slavko Polak

Tako so morali slednjega prekiniti za dodatna usklajevanja, nato pa sta k Vizjakovemu podpisu svojega dodala le še župana Cerknice in Logatca. Vizjak je ob tem dejal, da so njegovi nameni pozitivni, saj verjame, da je Notranjski regijski park vreden boljšega in medobčinskega upravljanja, pa tudi sodelovanja države pri tem. Cerkniški župan pa je dejal, da bodo šele na podlagi sporazuma določili režim in obseg parka.

Pobuda za razširitev Notranjskega regijskega parka, katerega ustanoviteljica je izključno Občina Cerknica in ki zdaj tudi obsega le območje cerkniške občine, je sicer povezana prav z dejstvom, da bi bilo glede na naravne vrednote na tem območju smiselno Notranjski regijski park zamejiti širše, v soustanoviteljstvo pa pritegniti tudi državo ter s tem urediti tudi sistemsko financiranje parka. Park bi se zagotovo prednostno razširil na območje Planinskega polja, ki sega v postojnsko in logaško občino.

Zavod RS za varstvo narave, ki je, kot smo poročali, že pripravil strokovna izhodišča glede pobude o državnem zavarovanju naravnih vrednot in biotske raznovrstnosti na območju občine Cerknica in Planinskega polja, pa je poudaril, da je s strokovnega vidika možna samo celovita obravnava širšega območja porečja kraške Ljubljanice, ki je tudi “nacionalnega pomena”. Ravno tako obsežni širitvi zavarovanega območja pa za zdaj očitno ni naklonjeno vodstvo postojnske občine.


Najbolj brano