Tanjo Kofol svojci pogrešajo že skoraj tri mesece

Minevajo skoraj trije meseci, od kar svojci pogrešajo 29-letno Tanjo Kofol iz Ljubljane, ki je po očetu Primorka. Sestrična Kim Ščuka iz Nove Gorice še vedno ni izgubila upanja, saj se dosedanje ugotovitve preiskovalcev ne ujemajo povsem. “Le kje je bila tisti teden, ko so bazne postaje nazadnje zaznale signal njenega telefona na Dolenjskem?” se sprašuje.

Tanja Kofol je po študiju večino časa preživela v tujini, kjer je 
delala preko Erasmus projektov.
Tanja Kofol je po študiju večino časa preživela v tujini, kjer je delala preko Erasmus projektov. 

NOVA GORICA, NOVO MESTO > “O naši Tanji ni na žalost nič novega. Nimamo več idej, kaj bi še lahko preverjali, ravno tako policija,” nam po dobrih dveh mesecih iskalne akcije pove Tanjina mama Zvezdana Kofol. “Tudi na njenem telefonu in računalniku ni bilo nič, kar bi nakazovalo, kam bi odšla. Policija intenzivno preiskuje območje Krke - helikopter, čolni, droni, psi. Reagira na vsak namig jasnovidcev, radiostezistov, vendar je bilo do sedaj vse neuspešno,” pojasni.

Gre za sumljivo izginotje?

Tanja Kofol je pogrešana od 11. januarja. Takrat je odšla iz Novega mesta neznano kam. 18. januarja je bil zaznan zadnji signal njenega mobilnega telefona v okolici Straže oziroma Žužemberka. Prvega februarja so našli njen avto, svetlo moder citroen C3, na parkirišču pri trgovini Spar v Bršlinu v Novem mestu, kjer naj bi stal vsaj pet dni.

“Sumljivo, časovnica se ne ujema,” o Tanjinem izginotju ponovno pove sestrična Kim Ščuka iz Nove Gorice. “Le kje je bila tisti teden med 12. in 18. januarjem, ko so bazne postaje nazadnje zaznale signal njenega telefona? 18. januarja so njen signal zaznali 35 kilometrov stran od lokacije, na kateri je bila 12. januarja. Na podlagi tega sklepamo, da je bila pri ali z nekom teh sedem dni,” še doda.

Prvega februarja so v Novem mestu na parkirišču odkrili Tanjin avtomobil, v njem pa vse njene osebne stvari.

Primer vodi policijska postaja Novo mesto. Na začetku so policisti najprej opravili razgovore s Tanjinimi svojci, prijatelji, znanci in drugimi, ki bi lahko karkoli vedeli o razlogih izginotja ali o tem, kje bi se lahko nahajala. “Sočasno z zbiranjem obvestil vse zbrane podatke analiziramo in na tej podlagi izvajamo nove poizvedbe,” so nam sporočili z novomeške policijske uprave.

Številne aktivnosti žal še niso obrodile sadov

Prijavo o pogrešani osebi so vnesli v različne policijske evidence in druge sisteme medsebojnega policijskega informiranja na območju Slovenije, o pogrešani Tanji Kofol so obvestili tudi tuje varnostne organe.

“Takoj po prijavi pogrešanja so več razgovorov opravili že policisti postaje Ljubljana Moste, v nadaljevanju, ko se je izkazalo, da je imela pogrešana več prijateljev in znancev na območju naše PU, kjer je bil najden tudi njen osebni avtomobil, pa so se v iskanje aktivno vključili tudi novomeški policisti,” so še pojasnili.

Širše območje Tanjinega izginotja so novomeški policisti pregledali z dronom (fotografija je simbolična). Foto: STA

V Tanjinem avtomobilu so bile vse njene osebne stvari. V prtljažniku sta bila njen prenosni računalnik in nahrbtnik, v njem pa izključen mobilni telefon in denarnica z dokumenti. V bližnji trgovini niso imeli več videoposnetkov nadzornih kamer.

Policisti so opravili ogled vozila ter zasegli in pregledali njene predmete. Nato so organizirali številne aktivnosti v okviru iskanja - aktivirali so večje število policistov, vodnikov službenih psov ter enoto s psi za iskanje pogrešanih oseb. “Policisti so peš preverili obrežje reke Krke, širše območje smo pregledali s pomočjo drona, aktiviran je bil tudi policijski helikopter. Opravili smo tudi pregled struge reke Krke, kjer so iskali potapljači in gasilci GRC Novo mesto. Iskalno akcijo smo razširili tudi na pregled območja, kjer je bil zaznan signal mobilnega telefona pogrešane osebe,” so še opisali na novomeški policijski upravi.

Kam je izginila umetnica Tanja?

Starša sta jo opisala kot tiho, introvertno, občutljivo, a v tujini, kjer je preživela zadnja leta, se je znala razživeti. “Tanja ima izjemen umetniški dar, je mravljica, sledi svojim ciljem, a je kdaj tudi naivna. Je dobrega srca in rada pomaga drugim. Imam jo zelo rada. Povsod se je (z)našla, a v Sloveniji, kjer ni imela 'klape', žal ne,” pa meni Kim.

Policisti so peš preverili obrežje reke Krke, potapljači in gasilci pa so pregledali njeno strugo. Foto: Petra Vidrih

V mapi s Tanjinimi zapisi policisti niso odkrili sumov na samomor. Za iskanje hčerke so starši angažirali tudi vodnico Sabino Piber z iskalnim psom iz ekipe K9 iskanje pogrešanih Slovenija.

“Zelo jo pogrešam in upam, da se mi od nekje javi, saj to sanjam vsak dan. Ne verjamem, da bi me po lastni volji zapustila brez enega stavka, ki bi mi ga namenila,” sklene Tanjina sestrična.


Najbolj brano