Zamujene priložnosti

Vas skrbi draginja? Se zdrznete ob pogledu na položnice za elektriko in ogrevanje, ki so kljub poizkusom vladnih blažitev še vedno visoke? Se sprašujete, kaj bo prihodnjo zimo in razmišljate, če imate dovolj denarja za vložek v nov ogrevalni sistem?

Vseh teh vprašanj si v državi, ki se na vsakem predvolilnem koraku hvali z najvišjo gospodarsko rastjo, ne bi smel zastavljati nihče. S temi vprašanji imajo namreč krize, ki si v zadnjih dveh desetletjih sledijo druga za drugo, sploh pa sedanja energetska kriza, opraviti bore malo. Časa, da bi uredili področje energetike in se danes neodvisno požvižgali tako na ruski plin kot na dvig cen energentov, je bilo več kot dovolj. Le izkoristili ga nismo.

Namesto zelenih vizij se išče nove poti do plina in nafte, reciklira ideje o plinskih terminalih in poziva ljudi h gradnji sončnih elektrarn, medtem ko v javnem okoljskem skladu že po dveh mesecih za to zmanjka denarja.

O pridobivanju energije iz obnovljivih virov tako doma kot v svetu govorimo že zelo dolgo. Delamo strategije, opozarjamo, načrtujemo zelene preboje.

Izkupiček vsega pa je dejansko sila boren. Kot pravi današnji sogovornik v intervjuju Tomislav Tkalec, razvoj obnovljivih virov energije zanemarjamo že desetletje: “Na tem področju smo v Sloveniji naredili zelo malo, kljub temu, da je to eno ključnih področij za zeleni energetski prehod. Prav tako velja omeniti, da je Slovenija med vsemi državami EU zadnja po deležu proizvodnje električne energije skupno iz sonca in vetra.”

Potencial za oboje v Sloveniji seveda imamo. Če kdo dvomi v prepišno in dovolj sončno državo, se lahko opre na izsledke znanstvenih raziskav tako Instituta Jožefa Stefana o potencialu za pridobivanje električne energije s strešnih elektrarn kot Tehnične univerze na Dunaju o potencialu vetra v Sloveniji.

Če je do sedaj priložnost že zamujena, bi lahko vsaj od tega trenutka dalje bolj intenzivno razmišljali o tem, kako se bomo iz krempljev energetske krize reševali z uporabo obnovljivih virov energije.

A očitno tudi to ne gre današnji politični konstelaciji najbolje od rok. Namesto dolgoročnih zelenih vizij in (zares uresničljivih) projektov se išče nove poti do plina in nafte, reciklira neizvedljive ideje o plinskih terminalih v slovenski Istri, spodbuja na novo ozelenelo jedrsko energijo in poziva ljudi, naj se z gradnjo lastnih sončnih elektrarn znajdejo sami, medtem ko v javnem okoljskem skladu že po dveh mesecih zmanjka denarja za ta namen.

In volitve? Poštenega predvolilnega pogovora o učinkoviti energetski strategiji do zdaj še nismo slišali. Ali pa smo ga med samohvalami o asfaltiranih kilometrih in žolčnimi obtoževanji preslišali.


Preberite še


Najbolj brano