Novopečenim mamicam šopek cvetja na bolnišnični steni

V postojnski porodnišnici so z zaključkom barvite prenove prostorov v prvem nadstropju porodnišnice, kjer po porodu bivajo mamice z novorojenčki, še posebej slovesno obeležili materinski dan. Prenovo, s katero so izboljšali tudi funkcionalnost prostorov, so izpeljali v sodelovanju z društvom Slojenčki in donatorji.

S prenovo niso le polepšali prostorov, ampak tudi izboljšali njihovo funkcionalnost. Foto: Katja Kirn Vodopivec
S prenovo niso le polepšali prostorov, ampak tudi izboljšali njihovo funkcionalnost. Foto: Katja Kirn Vodopivec

POSTOJNA > “Mame so zelo presenečene, ko pridejo v sobo in začutijo, da to ni bolnišnica, ampak porodnišnica, kjer vlada prijetno vzdušje. S prenovo nismo le polepšali prostorov, ampak tudi izboljšali njihovo funkcionalnost, saj imamo možnost boljše oskrbe novorojenčkov, lažje pa je tudi sobivanje mamic z dojenčki,” je prenovo dvanajstih sob in novo pohištveno opremo na oddelku, kjer po porodu bivajo mamice z novorojenčki, pospremila ginekologinja in porodničarka Nataša Tul Mandić, sicer gonilna sila društva Slojenčki, ki s številnimi dobrodelnimi akcijami skrbi za boljše pogoje bivanja in dela v slovenskih porodnišnicah.

Število porodov narašča

Na ginekološkem in porodnem oddelku Bolnišnice za ženske bolezni in porodništvo Postojna letno obravnavajo okoli 5000 pacientk in porodnic, v porodnišnici pa se lahko pohvalijo tudi z naraščanjem števila rojstev. V Postojni rojevajo nosečnice iz vse Slovenije, največ jih je sicer iz primorsko-notranjske in osrednjeslovenske regije. “Lani smo v porodnem bloku, ki ga upravičeno imenujemo srce naše porodnišnice, na svet pomagali 1700 novorojenčkom, kar pomeni, da so naše kapacitete ves čas izdatno izkoriščene,” je povedal direktor porodnišnice Aleksander Merlo.

5000

pacientk in porodnic letno približno obravnavajo v Bolnišnici za ženske bolezni in porodništvo Postojna

Prav zato je bila prenova vseh dvanajstih sob, kjer bivajo porodnice z novorojenčki, ter hodnikov in spremljajočih prostorov v prvem nadstropju porodnišnice, že logistično precej zahtevna, brez izdatne podpore donatorjev pa neizvedljiva, je še poudaril.

Del denarja za 50.000 evrov vredno prenovo je prispevala porodnišnica sama, barve je donirala družba JUB, pleskarska in tapetniška dela je izvajala ekipa mojstrov iz sekcije slikopleskarjev pri Obrtni zbornici Slovenije, za novo pohištvo in tapete s cvetličnimi motivi pa je poskrbela življenjska zavarovalnica Vita.

Kmalu prizidek za umetne oploditve

V bolnišnici ta čas že tečeta tudi dve večji investiciji. Pravkar zaključujejo urejanje bolnišnične lekarne, ki bo dokončana v mesecu maju, vrednost naložbe pa znaša skoraj 900.000 evrov. Pripravljajo pa se tudi na skorajšnji začetek gradnje prizidka, v katerem bodo izvajali postopke oploditev z biomedicinsko pomočjo. “Trenutno čakamo, da ministrstvo za zdravje, ki je investitor, objavi razpis za izbor izvajalca del. Pričakujemo, da bo to konec aprila,” napoveduje Merlo.

Vlaganja države v razvoj bolnišnice so sicer omogočili s prenosom stavbne pravice z občine na državo, saj je bila stavba zgrajena s samoprispevkom in je zato last občin Postojna in Pivka. Tudi dobrim odnosom in podpori obeh lokalnih skupnosti gre po Merlovih besedah zato zahvala, da so se razvili v uspešno ustanovo, ki je tretja po številu porodov.

Slovesnosti, ki so jo s plesom in pesmijo popestrili otroci iz postojnskega vrtca, sta se udeležila tudi pivški župan Robert Smrdelj in postojnski podžupan Andrej Berginc.


Najbolj brano