Hotel na Rudi z bazenom in petimi zvezdicami naj bi plačali Nemci

Ljubljansko podjetje Nordis investicije z Miho Kozamernikom na čelu je kupilo trgovsko-poslovni center Merkur v Izoli, ki je bil od leta 2016 v lasti Gorenjske banke. Za 5,4 hektarja veliko območje, ki mu Izolani pravijo Ruda, naj bi plačal 6,5 do 7 milijonov evrov in na njem do leta 2027 ali 2028 načrtuje gradnjo petzvezdičnega turističnega resorta. Podjetnik s pestro, a ne ravno vrhunsko poslovno zgodovino, pravi, da ima investitorja iz Nemčije.

Gorenjska banka je  prodajo območja  predstavljala kot  “ogromen 
potencial za gradnjo turističnega naselja”, češ da bo  občina 
sprejela  OPN, ki naj bi tam omogočal turistično dejavnost.   Foto: Tomaž Primožič/FPA
Gorenjska banka je prodajo območja predstavljala kot “ogromen potencial za gradnjo turističnega naselja”, češ da bo občina sprejela OPN, ki naj bi tam omogočal turistično dejavnost.  Foto: Tomaž Primožič/FPA

IZOLA > Kot nam je včeraj povedal Miha Kozamernik, je nakup sklenil že decembra lani in januarja pozorno spremljal izolski referendum, s katerim so razveljavili občinski prostorski načrt (OPN).

Snuje do 200-milijonski projekt

Gradil bi “330 do 450 hotelskih sob, bazenski kompleks in podzemno garažo na terasastem območju ob morju”. Luksuzni hotel naj bi stal kar 150 do 200 milijonov evrov. A zaveda se, da so njegovi načrti odvisni od OPN, pa tudi od kasnejšega občinskega podrobnega prostorskega načrta. Zanj si bo prizadeval “takoj po uveljavitvi OPN”. Upa, da se bo zgodilo še letos. Pripravljeno ima že idejno zasnovo resorta, v treh letih naj bi dobil gradbeno dovoljenje, dve leti do dve leti in pol naj bi trajala gradnja.

V Izoli že posluje Miha Kozamernik

Miha Kozamernik ima soimenjaka, ki ima v Izoli na Polju 9c in 9d registrirani podjetji Avto-navi center, servisiranje vozil in plovil, ter Diper, ki se ukvarja s prireditveno dejavnostjo in turizmom. Pravi, da ni ničesar kupil od Gorenjske banke in da ve, da ima na drugem koncu države soimenjaka, ker se posamezniki, banke in uradi večkrat zmotno obrnejo nanj, ko želijo kontaktirati tistega drugega Kozamernika. Ob neki priložnosti v preteklosti sta se tudi spoznala in poslovno sodelovala.

Milijone, ki jih omenja, naj bi vložili Nemci, dogovarja se z nemškima investitorjema - podjetjema ali konzorcijema, ki se po njegovih navedbah ukvarjata izključno s hotelirstvom. “Ko bodo uredili območje ob obalni cesti, v vsej Slovenski Istri ne bo lepšega in tako velikega območja ob morju. Slovenska Istra si zasluži petzvezdični resort, ki ne bo utesnjen,” poudarja in napoveduje, da se bo prihodnji teden sestal z izolskim županom Danilom Markočičem, ker da je občina lastnica manjše parcele na območju. Zaveda se tudi, da je poleg trgovin, poslovnih prostorov in parkirišč tam še večstanovanjski objekt.

Podjetje ima lastnika na Škotskem

Miha Kozamernik zase pravi, da se ukvarja z nepremičninami, da jih kupuje, oddaja, prodaja. Je direktor Nordisa investicije, ki se po javno dostopnih podatkih ukvarja s podjetniškim oziroma poslovnim svetovanjem in je v lasti družbe Robin Industrial Corporation iz Glasgowa na Škotskem. V poslovni register so ga vpisali pred enajstimi leti in po podatkih iz leta 2020 nima nobenega zaposlenega s polnim urnikom. Hčerinsko podjetje G.W.S iz Gabrovke pri Litiji, ki se ukvarja s proizvodnjo izdelkov iz lesa, plute, slame in protja, posluje z davčnimi oazami.

Banka je območje prodajala več let

Gorenjska banka prodaje Merkurjevega trgovsko-poslovnega centra ne komentira, ne odgovarja niti na vprašanje, ali bo morda v kratkem uspešno sklenila prav tako večletno prodajo trikotnika pri hotelu Delfin, na katerem ima v lasti glavnino parcel.

Ne eno ne drugo podjetje nimata blokiranih transakcijskih računov in nista davčna dolžnika. Zanimivo pa je, da ima hčerinsko podjetje tri zaposlene in je leto 2020 sklenilo z negativnim poslovnim izidom (- 112.000 evrov), medtem ko je imel Nordis pozitivnega v višini 20.000 evrov. Obe podjetji sta bili kratkoročno in dolgoročno zadolženi.

Kozamernik se bo res sestal z Markočičem

Srečanje, ki ga Kozamernik napoveduje za prihodnji teden, so nam potrdili tudi v kabinetu izolskega župana. “O nakupu smo bili seznanjeni iz medijev. Gre zgolj za menjavo lastništva, kdorkoli bo želel na tistem območju udejanjiti investicijske načrte, se bo pred tem moral uskladiti z občino, ki je pristojna za upravljanje s prostorom. Novi lastnik se bo sestal s predstavniki občine predvidoma prihodnji teden.”

Po planskem aktu, ki velja do leta 2024, je širše območje Merkurja oziroma Rude namenjeno predvsem trgovskim in storitvenim dejavnostim, turizmu, športu ter javni infrastrukturi. Razveljavljeni OPN je tam predvideval površine za turizem - gostinske objekte, hotele, bungalove, apartmaje in druge objekte za nastanitev pa tudi za potrebe turizma v povezavi s športom in rekreacijo. Vse to bi bilo mogoče udejanjiti šele z občinskim podrobnim prostorskim načrtom, ki ga omenja tudi Kozamernik.


Najbolj brano