Društvo vinogradnikov in vinarjev Krasa išče novo kraljico terana

Društvo vinogradnikov in vinarjev Krasa skupaj s sodelujočimi partnerji znova išče kraljico terana, ki bo Kras in njegovo bogastvo predstavljala celotni Sloveniji. Trenutna kraljica Nuša Živec je prepričana, da je to odlična priložnost za vsa dekleta, ki nosijo Kras v svojem srcu.

“Ena od nalog kraljice terana je prepričati ljudi, da Kras obiščejo in da se sem vedno znova vračajo,” 
pravi Nuša Živec. Foto: osebni arhiv
“Ena od nalog kraljice terana je prepričati ljudi, da Kras obiščejo in da se sem vedno znova vračajo,” pravi Nuša Živec. Foto: osebni arhiv

KRAS > Za naslov kraljice terana se lahko potegujejo polnoletna dekleta, ki živijo na vinogradniški kmetiji okoliša Kras ali na območju vinorodnega predela Krasa v Italiji. Njihovo poznavanje vinogradništva, vinarstva, terana in Krasa bo preverjala strokovna komisija. Razpis je odprt do 10. maja. Glavna naloga kraljice bo predstavljanje Krasa in terana na prireditvah, na katerih sodeluje Društvo vinogradnikov in vinarjev Krasa. V času, ko se je družbeno življenje ustavilo, so v ospredje promocije Krasa in kraških ponudnikov stopila družbena omrežja. “Na svoji facebook strani sem objavljala razne video vsebine, saj sem kljub pandemiji želela, da se o Krasu govori in privabi čim več ljudi, ko bi bilo druženje ponovno dovoljeno,” nam je povedala trenutna kraljica terana Nuša Živec.

V času kraljevanja vinorodnemu Krasu je še bolj ponotranjila svojo ljubezen do Krasa in vinske trte, saj je morala ozaveščati o bontonu pitja vina, predvsem pa, koliko dela in truda je potrebno vložiti v pridelavo vina, ki je Krasu v ponos. “Kot kraljica terana sem ponosno nosila krono in predstavljala Kras ter ljudem pripovedovala o nas Kraševcih in naših dobrotah. Imela sem možnost pobliže spoznati kraške vinogradnike, vinarje in ostale pridelovalce kraških dobrot. Na Krasu teh res ne primanjkuje.”

Aktualna kraljica terana je še prepričana, da je naziv odlična priložnost za vsa kraška dekleta, ki nosijo Kras v svojem srcu. “Kras skriva ogromno adutov, ki niso še razkriti in jih je treba popeljati v svet ter tako prispevati k razvoju Krasa.”


Najbolj brano