Zgodovinska donacija: Boscarolova Ajdovščini podarjata 25 milijonov evrov

Ivo in Taja Boscarol bosta 25 milijonov evrov od kupnine za prodajo večinskega deleža v treh Pipistrelovih podjetjih ameriški korporaciji Textron donirala Občini Ajdovščina. Tako vračata v okolje za pomoč pri razvoju podjetja. Občina bo denar namenila za nov zdravstveni dom z urgentnim centrom in reševalnim helikopterjem, izgradnjo muzeja letalske zgodovine in ozelenitev Ajdovščine.

Predstavitev Pipistrelove zgodovine in dosežkov ob vstopu ameriškega Textrona v lastništvo družbe. Foto: Leo Caharija
Predstavitev Pipistrelove zgodovine in dosežkov ob vstopu ameriškega Textrona v lastništvo družbe. Foto: Leo Caharija

AJDOVŠČINA >“Današnji dan se bo vpisal v zgodovino občine. Znesek donacije je enak povprečnemu celoletnemu proračunu občine ali vrednosti, ki jo ima občina za investicije na voljo v štirih letih. Občini bo v naslednjih letih omogočila dvakrat hitrejši razvoj kot do zdaj,” je po podpisu pisma o nameri za donacijo 25 milijonov evrov občini, povedal župan Občine Ajdovščina Tadej Beočanin.

Donacija, ki so jo po besedah Iva Boscarola občini namenili v zahvalo za vso podporo pri razvoju Pipistrela, ki je od začetkov leta 1989 zrasel v pionirja na področju električnega letalstva, bo občini na voljo po prenosu kupnine za večinski delež v treh Pipistrelovih družbah, kar naj bi se zgodilo maja oziroma junija letos.

Zgodovinska donacija v tri projekte

Največji del donacije - 20 milijonov evrov - bo šel za gradnjo novega zdravstvenega doma z novim urgentnim centrom, objektom Lekarne Ajdovščina in centra za helikoptersko reševanje, vključno z večnamenskim helikopterjem, ki bo, kot je pojasnil poveljnik občinske civilne zaščite Igor Benko, spremenil doktrino reševanja, saj ne bodo več odvisni od pomoči policijskega ali vojaškega helikopterja, ampak bo helikopter takoj na voljo za reševanje v občini, regiji in širše. Skupna površina vseh novih objektov bo 5500 kvadratnih metrov, ob ajdovskem letališču pa naj bi stali čez štiri leta.

Drugi, štiri milijone evrov vreden projekt je izgradnja muzeja letalske zgodovine s centrom znanja, za katerega morajo v občini še določiti najprimernejšo lokacijo. Zgradili naj bi ga v roku petih let. Milijon evrov donacij pa bodo na občini namenili ozelenitvi javnih površin v Ajdovščini in okolici. Rezultati tega dela donacije bodo vidni že v kratkem.

“To je najčudovitejši dokument, ki sem ga prijel v roke poleg poročnega lista in rojstnih listov svojih otrok,” je pismo o nameri za donacijo za izgradnjo zdravstvenega centra komentiral direktor Zdravstvenega doma Ajdovščina Egon Stopar. Omenil je še, da bo zdravstveni dom na novi lokaciji pacientom bolj dostopen, z njim pa bodo rešili tudi prostorsko stisko, ki je bila ob primežu covida še toliko bolj očitna.

Klemše: “To je slovenska nevoščljivost”
Ob napovedani prodaji Pipistrela in donaciji ajdovski občini so se razširile razlage, češ da Taja in Ivo Boscarol 25-milijonsko donacijo občini dajeta zato, da bi si zmanjšala plačilo davka na kapitalski dobiček pri prodaji podjetja. “To je čista slovenska nevoščljivost, če že ne hudobija,” te govorice komentira Leon Klemše iz Modre linije. Pri prodaji podjetja ali deleža v njem je plačilo davka na kapitalski dobiček odvisno od tega, koliko časa ga je imel posameznik v lasti. Zakonodaja predvideva, da se ta obdavčitev s časom niža, po določenem času pa te obveznosti ni. “Če ima nekdo podjetje več kot 20 let in ga proda tretji osebi, davka na kapitalski dobiček sploh ne plača oziroma je stopnja te obdavčitve nič. Torej ta posameznik ne potrebuje nobene donacije, da bi si znižal morebitni davek,” razlaga Leon Klemše, predsednik uprave družbe Modra linija holding. Po novi zakonodaji, ki sicer še ni zaživela, pa naj bi se to obdobje z 20 let znižalo na 15 let. Če se podjetje odloči za donacijo, se bo to pri plačilu davka na dobiček štelo v olajšavo podjetja, a le do zneska, ki predstavlja en odstotek prihodka. Če pa donira fizična oseba, se to ne šteje v davčno olajšavo oziroma ne vpliva na njene davčne obveznosti. “To je enako, kot če posameznik donira 100 evrov za Ukrajino: država mu ne bo nič vrnila, niti ne to ne vpliva na dohodnino. In če nekdo nakaže donacijo 25 ali pa 100 milijonov, je logika popolnoma enaka,” še razlaga Klemše in dodaja, da mnogi ljudje pri nas zgrešeno gledajo na donacije: “Mnogi ne morejo razumeti, da imajo zelo bogati ljudje na določeni točki denarja celo preveč in ga zato donirajo. Nekateri si ob tej potezi lahko obetajo tudi koristi, ki niso le materialne.” SR

Višina kupnine ostaja skrivnost

Vrednosti kupnine Boscarol danes ni razkril. Povedal je, da je poštena, in da gre za eno petih največjih kupnin v času samostojne Slovenije. Na vprašanje, kaj bosta s hčerko Tajo Boscarol s kupnino, je pojasnil, da imata v Sloveniji še dve podjetji, eno od njih je Timtec iz Vipave, ki se ukvarja z aktivnim varovanjem pred droni.

Nekaj denarja bosta namenila ustanovitvi sklada za slovenske start-upe, prizadevala pa si bosta tudi za to, da bosta Fructal ali Elan spet slovenska. Boscarol sicer ohranja manjšinski delež v Pipistrelu, še dve leti pa bo ostal v podjetju kot svetovalec vodstvu, ki ga bodo po novem sestavljali finančna direktorica Pipistrela, Koprčanka Maša Čertalič, tehnični direktor Tine Tomažič in Rob Scholl iz Textrona.

Delavcem tri evre za vsak dan dela

“To sem naredil zaradi svojih zaposlenih, zaradi okolja, kjer smo ustvarili to uspešno zgodbo in za njeno nadaljevanje,” je o tem, zakaj se je odločil za prodajo večinskega deleža, povedal Boscarol, sicer ustanovitelj in izvršni direktor Pipistrela. Dodal je, da Pipistrel sam ne bi mogel zagotoviti dovolj denarja, potrebnega za nadaljnji razvoj, Textron pa s tem nima težav.

Povedal je tudi, da so zaposleni to odločitev dobro sprejeli. Ker so prav oni najbolj zaslužni, da je Pipistrel iz malega proizvajalca motornih zmajev prišel do glavnega igralca na področju električnega letalstva, ki se lahko edini pohvali s cetrificiranim električnim letalom za komercialno rabo, bodo tudi zaposleni nagrajeni. Vsak od njih bo od kupnine prejel tri evre za vsak dan, ko je bil zaposlen v podjetju.

“Ni veliko podjetij, ki se lahko pohvalijo s pozitivno rastjo v vseh letih od ustanovitve. Osemkrat smo bili med desetimi najboljšimi delodajalci v Sloveniji, dvakrat tudi najboljši delodajalec. Smo med desetimi najbolj priznanimi blagovnimi znamkami v Sloveniji,” je še povedal Boscarol.

Uspešna zgodba naprej v okviru Textrona

Kot je povedal Rob Scholl, izvršni direktor podjetja Textron eAviation, bodo za rast, ki jo po prevzemu Pipistrela načrtujejo na področju električnega letalstva, v Ajdovščini in Gorici potrebovali nove delavce, pa tudi prostorske kapacitete bodo širili. Naprej bodo peljali vse Pipistrelove programe od Panthere, električnih taksijev (eVTOL) in brezpilotnih dostavljalcev tovora (nuuva), na poti do 19-sedežnega potniškega letala.

Poudaril je, da ceni pionirstvo Iva Boscarola na področju električnega letalstva, dosežke podjetja in znanje ter izkušnje zaposlenih, zato so se tudi odločili za vstop v podjetje kot večinski lastnik. Pipistrel bo tako imel pomembno vlogo v novi diviziji korporacije Textron eAviation, ki je usmerjena v nadaljnji razvoj električnega letalstva.


Najbolj brano