Zbrali že za sedem palet hrane in drugih potrebščin

Med prednostnimi nalogami izolskega Rdečega križa v tem času je tudi pomoč Ukrajincem in pripadnikom drugih narodnosti, ki med vojno ostajajo v Ukrajini. Zanje zbirajo hrano, higienske pripomočke, sanitetni material in denar ter pri tem zelo dobro sodelujejo z Ukrajinci, Belorusi in Rusi, ki živijo v Izoli.

Učenci  OŠ Livade  (na fotografiji  le manjši del) so zbrali 25 velikih  kartonov hrane in higienskih pripomočkov. Foto: Vir: Rdeči križ Izola
Učenci OŠ Livade (na fotografiji le manjši del) so zbrali 25 velikih kartonov hrane in higienskih pripomočkov. Foto: Vir: Rdeči križ Izola

IZOLA > Izolski Rdeči križ omenjene dobrine zbira na sedežu v Ulici ob Starem zidovju 15a, Ukrajinci, Belorusi in Rusi pa nekaj deset metrov stran, v prostoru na Gregorčičevi 12, ki so jima ga odstopili občina in Komunala. Izolski Ukrajinci so vseskozi v stiku s sorodniki in prijatelji v Ukrajini in glede potreb seznanjajo Rdeči križ, ki pomoč prek krovne organizacije tudi mednarodno usklajuje. Vse, kar zbere, odpelje v regijsko skladišče Rdečega križa v koprskem Libertasu.

“Odziv ljudi je velik, za kar smo jim zelo hvaležni, od 1. marca smo zbrali že za sedem palet potrebščin, kar skupaj nanese več kot deset kubičnih metrov,” pravi predsednik izolskega Rdečega križa Lucio Gobbo. “Srčno upamo le, da ta solidarnost, če se bo vojna nadaljevala, ne bo uplahnila,” se nadeja Branka Požar, ki s pomočjo prostovoljcev skrbi prav za humanitarno dejavnost. Dobrine zbirajo tudi v dveh izolskih trgovskih centrih, vrtcih, osnovnih in srednjih šolah pa tudi v podjetjih, ki niso omejena na občinske meje.

RK Slovenije zbira denar za prizadete v Ukrajini

Prispevek za akcijo “Pomoč Ukrajini” je mogoče nakazati na:

> RDEČI KRIŽ SLOVENIJE, Mirje 19, 1000 Ljubljana; TRR: SI56 0310 0111 1122 296; sklic: SI00 96889; SKBASI2X; koda namena: CHAR

> uporabniki mobilnih storitev A1, Telekoma, Telemaha in T-2 lahko prispevajo tudi s poslanim SMS na 1919 z besedo BEGUNCEM (prispevajo 1 evro) ali BEGUNCEM5 (prispevajo 5 evrov)

Ker so osredotočeni na pomoč prebivalcem Ukrajine, sami še ne zbirajo oblačil, odej, spalnih vreč in podobnega, ki jih potrebujejo predvsem begunci (ti so za zdaj še v oskrbi držav, v katere odhajajo). Ker pa so jim v portoroškem hotelu Metropol pred dnevi podarili 350 vzmetnic, jogijev, so jih, kot pravi sekretar izolskega Rdečega križa Bojan Lisjak dostavili na Gregorčičevo 12, od koder so jih sami odpeljali do Ukrajine.

Tudi brezplačna pravna pomoč

Izolski Rdeči križ poslej omogoča tudi brezplačno prvo pravno pomoč ljudem v stiski in jo bo, kot napoveduje, omogočal tudi beguncem. Izvaja jo nekdanja ministrica za pravosodje in prav tako nekdanja načelnica koprske upravne enote Lilijana Kozlovič. Pomoč poteka po predhodnem dogovoru po gsm. 051-683125. “Pomoč v prvi vrsti namenjamo tistim, ki si je sami ne morejo ali ne znajo zagotoviti. Gre za prvi nasvet, kako najprej in kam naj se še obrnejo,” pravi Lucio Gobbo.


Najbolj brano