Darsovci oglobili avtobus, ki je v bolnišnico vozil male ukrajinske bolnike

V tržaško pediatrično bolnišnico Burlo Garofolo so v soboto prispeli mali pacienti iz Ukrajine. Med njimi so kronični bolniki, pa tudi malčki z diabetesom in tumorji. Prečkanja Slovenije pa ne bodo imeli v lepem spominu, saj je Dars oglobil humanitarni avtobus.

Ob prihodu v Trst je malčke pričakalo zdravstveno osebje. Foto: Damjan Balbi
Ob prihodu v Trst je malčke pričakalo zdravstveno osebje. Foto: Damjan Balbi

TRST > Voznika avtobusa, ki je male bolnike prepeljal od ukrajinsko-madžarske meje do Trsta, sta povedala, da se je v Sloveniji zapletlo, ko jih je ustavilo in nekaj časa zadržalo osebje družbe za avtoceste Dars, da bi preverilo, če so plačali cestnino, je poročal Primorski dnevnik.

Voznika nista vedela, da so v Sloveniji uvedli elektronsko cestninjenje in da morata imeti nameščeno napravo DarsGo za samodejno zaračunavanje cestnine. Zato sta za nadaljevanje poti morala plačati tisoč evrov kazni, pa čeprav sta Darsovcem razložila, da vozita bolne ukrajinske otroke, piše Primorski dnevnik. Dars je sicer predvidel možnost oprostitve cestnine za prebivalce Ukrajine, ki zaradi vojne in humanitarnih razlogov prihajajo v Slovenijo ali jo prečkajo. Med kategorijami, ki naj bi bile oproščene plačila cestnine, so tudi prevozi za opravljanje nalog humanitarne pomoči, ki morajo predložiti ustrezna dokazila, upravljavec cest pa mora biti o prihodu vozil obveščen najmanj 24 ur prej.

Več pojasnil Darsa pričakujemo jutri.


Najbolj brano