Finančna uprava po marinah preverja ruske jahte

Tudi slovenska finančna uprava po vseh slovenskih marinah in občinskih pristaniščih preverja plavajoče premoženje ruskih državljanov. Podrobnosti postopka ne komentira. Tako še ni znano, ali bodo komu začasno zasegli plovilo, podobno kot se ruskim državljanom dogaja v Italiji in na Hrvaškem.

Vse slovenske marine so dobile dopis Fursa za preverjanje statusa 
ruskih plovil. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Vse slovenske marine so dobile dopis Fursa za preverjanje statusa ruskih plovil. Foto: Tomaž Primožič/FPA

ISTRA > “Drži, Finančna uprava Republike Slovenije nam je v četrtek poslala dopis, s katerim so preverjali status plovil, ki so registrirana v Ruski federaciji ali pa so njihovi lastniki državljani Ruske federacije,” so potrdili v koprski Marjetici, ki upravlja komunalne priveze v koprskem mandraču, v Badaševici, na sv. Katarini, v Valdoltri in pri Adrii v Ankaranu. Velikih jaht tujih državljanov tam ni videti.

Po naših informacijah so podoben dopis prejeli v vseh marinah v istrskih občinah, a se ne želijo izpostavljati zaradi bojazni, da jim bo to kvarilo posel. Koliko je v naših marinah plovil, registriranih v Rusiji oziroma v lasti ruskih državljanov, ni znano.

Skopi z odgovori

Tudi na finančni upravi so z odgovori, kaj preverjajo, zakaj in kako bodo ukrepali, previdni. “Carina zbira podatke o statusu plovil glede izpolnjevanja pogojev za začasni uvoz. Podrobnosti za zdaj ne moremo komentirati,” so odgovorili.

Ruskih državljanov, ki so rezidenti v Sloveniji in tu plačujejo davke, postopek naj ne bi zadeval. Podobno preverjanje se dogaja v celotni Evropski uniji. Že pred dnevi so oblikovali črni seznam ruskih državljanov, ki jim grozi zaseg premoženja kot del sankcij, ki jih je EU uvedla proti Rusiji po napadu na Ukrajino. Italija je začasno zamrznila premoženje oziroma zasegla vile na Sardiniji in ob jezeru Como ter jahte štirih ruskih mogotcev s črnega seznama, v vrednosti vsaj 140 milijonov evrov.

V sredo se je po poročanju Primorskega dnevnika na črnem seznamu znašel tudi ruski industrialec Andrej Melničenko, lastnik največje jadrnice na svetu Sailing Yacht A, ki jo je pred časom mesec dni sidral pred Koprom, zdaj pa je na popravilu v tržaški ladjedelnici Fincantieri. Sinoči so jo finančni stražniki zasegli.

Vplutja niso pod drobnogledom

Direktor uprave za pomorstvo Jadran Klinec je povedal, da nimajo posebnih navodil za morebitne prihode ruskih tovornih in drugih ladij.


Najbolj brano