Zbogom, glavobol!

Glavobol se lahko začne iznenada, kot bi nekaj usekalo v glavi, lahko pa najprej čutimo samo rahlo bolečino, ki se razrašča čisto počasi. Strokovnjaki opozarjajo, da se lahko zaradi napačne obravnave ali zanemarjanja bolečin glavobol spremeni v kronično nadlogo. Priporočajo pa tudi nekatere naravne metode, s katerimi se mu lahko zoperstavimo.

Posebej dobro se aromaterapija obnese pri glavobolih zaradi preobremenjenosti, napetosti in stresa. Učinkovine v obeh eteričnih oljih, sivkinem in metinem, pomagajo sprostiti mišice, ki so pogoste spremljevalke stresa in utrujenosti. Pripravimo si sivkin obkladek: 5 kapljic sivkinega naravnega eteričnega olja vmešajmo v deset mililitrov oljčnega olja, s to mešanico napojimo obkladek in ga položimo na boleči del glave. Metino olje uporabimo za masažo: v žlico jojobinega ali oljčnega olja damo zgolj eno kapljico naravnega metinega eteričnega olja in si s to mešanico masiramo senca. Napetost, z njo pa glavobol, bo popustila.

Počitek z ingverjevim čajem ustavi migreno

Raziskava je potrdila, da je lahko 250 mg ingverja v prahu, ki ga zaužijemo, zelo dobra alternativa močnim protibolečinskim tabletam. Pri akutnih glavobolih pa pomaga, če spijemo dve skodelici ingverjevega čaja in gremo počivat. Čaj pripravimo tako, da za palec velik košček ingverja narežemo na kolobarčke, prelijemo s 400 ml vrele vode in počakamo deset minut.

Vaja s svinčnikom med zobmi za sproščanje napetosti

Pogosta posledica daljše preobremenitve in stresa je, da nezavedno stiskamo zobe. Včasih to počnemo celo med spanjem. Zato so naše čeljustne mišice zmeraj zategnjene, glava pa slabo prekrvljena. Pomaga preprosta, a zelo učinkovita vaja: med zobe si damo svinčnik, ga stisnimo in držimo od 5 do 10 minut, nato pa sprostimo ugriz.

Grizljanje suhih marelic

Suhe marelice vsebujejo magnezij, ki skrbi za to, da mišice in živčevje dobro sodelujejo. To preprečuje mišične krče, ki jih povzroča prenapeto živčevje. Posledica mišične zakrčenosti je slaba prekrvitev, s tem pa glavobol. Glavobole, ki jih povzroča stres, lahko preprečujemo in zdravimo prav z živili, ki vsebujejo magnezij: oreški, banane, marelice. Pomaga seveda tudi čisti magnezij v obliki prehranskega dodatka.

Kava in limonada: dvojni učinek, dvojna pomoč

S kavo in limono blažimo najmočnejše glavobole. Popijmo močno kavo, najbolje ekspreso, takoj za tem pa eno do dve žlički limoninega soka. Kofein zoži ožilje, ki je pri glavobolu običajno razširjeno, limona pa sproži izločanje telesu lastnih protibolečinskih snovi. Pomembno je, da soka ne damo neposredno v kavo, saj s toploto izgubimo dragoceni C-vitamin, ki tudi pomaga preprečiti bolečino.

Izdihnimo glavobol z dihalnimi vajami

Z globokim dihanjem, ki poleg pljuč vključuje prepono in trebuh, zmanjšamo stres, s tem pa tudi vse bolečine, ki jih povzroča. Lezimo na hrbet ter od pet- do desetkrat globoko vdihnimo skozi nos. Dihajmo s trebuhom. Pri vsakem vdihu preštejmo do osem, na kratko zadržimo dih, nato izdihnimo - izdih naj bo dolg in naj traja, dokler spet ne preštejemo do osem.

Pritisk na prave točke

Točka, ki zdravi glavobol, je kar precej daleč stran od glave, med palcem in kazalcem. S palcem in kazalcem desne roke stisnimo akupresurno točko na levi dlani, ki je med palcem in prvim členkom kazalca, ter delajmo krožne gibe vsaj 30 sekund. Potem z levo roko zmasirajmo še akupresurno točko za glavo na desni roki.


Najbolj brano