Kmalu bo znano, ali se bo vrnil v službo ali ne

Pred dnevi se je na koprskem delovnem sodišču začela in končala glavna obravnava, na kateri je Dejan Dodič, nekdanji vodja oddelka za okolje in prostor na koprski upravni enoti, pojasnil, zakaj je prepričan, da ga je delodajalec nezakonito odpustil. Načelnica upravne enote Nataša Likar pa je poudarila, da mu ne zaupa več.

Dejan  Dodič  (levo) z odvetnikom  Denisom  Zobaričem  Foto: Tomaž Primožic/FPA
Dejan Dodič (levo) z odvetnikom Denisom Zobaričem  Foto: Tomaž Primožic/FPA

KOPER > Odpuščeni vodja oddelka za okolje in prostor na koprski upravni enoti Dejan Dodič, ki je večkrat kandidiral tudi za mesto načelnika, je brez službe ostal maja lani. O tem, kaj se je dogajalo v načelničini pisarni, da mu je ta najprej izrekla suspenz, nato pa je dobil izredno odpoved, imata vsak svojo razlago.

Je spis vrgel proti načelnici ali ga je le položil na mizo?

Zgodilo se je 5. maja lani. Takrat je Dodič prišel v pisarno načelnice Nataše Likar in ji na mizo vrgel spis. Dodič vztraja, da je spis položil na njeno mizo, načelnica pa je povedala, da je spis vrgel proti njej. “Stopil je proti meni in gledal, kako bo spis vrgel vame. Ta dogodek me je zlomil,” je povedala načelnica. Ko je vrgel spis proti njej, je instinktivno dvignila roko. Spis se je razletel po mizi in tleh. Dodič naj bi nanjo tudi kričal.

Porušeno zaupanje

Dodič s tožbo zahteva ponovno zaposlitev, državno odvetništvo pa je predlagalo, da sodišče - če bi ugotovilo, da je bila odpoved nezakonita - Dodiču ne ugodi, temveč sodno razveže pogodbo o zaposlitvi, saj je zaupanje porušeno. Načelnica Nataša Likar je na sodišču povedala, da zaupanja ne bi mogli več vzpostaviti, prav tako ne želi, da bi se v kolektivu širila slaba volja. Dodič je trenutno za določen čas zaposlen na koprski občini. Njegov odvetnik Denis Zobarič je poudaril, da ima - če bi sodišče pritrdilo, da je bila odpoved nezakonita - pravico do reintegracije.

Roka, v katero je priletel spis, jo je vse bolj bolela. Poklicala je policijo, naslednji dan je šla k zdravniku, nato pa še na urgenco. Dobila je opornico in protibolečinske tablete, pa tudi pomirjevala, ki jih do takrat ni nikoli potrebovala. Niti po hudi nesreči moža, ki se je zgodila nekaj tednov pred tem dogodkom, ne. Vse do konca lanskega leta je iz garaže v službo prihajala in odhajala z varnostnikom.

Načelnica je postala v začetku predlanskega decembra. Z Dodičem se poznata že 25 let, živela je v prepričanju, da sta v prijateljskih odnosih, a je ugotovila, da je bil užaljen, ker je bila na natečaju izbrana ona.

Pred dogodkom v njeni pisarni mu je povedala, da ne bo več vodja oddelka za okolje in prostor. Nad njegovim strokovnim delom ni imela pripomb, “karakterno je bil problematičen”, je pojasnila načelnica. Težave naj bi bile zlasti z dvema uradnicama z dolgoletnim stažem. Pojasnila je, da je bila njena prioriteta odpravljanje zaostankov, zaradi katerih je imela upravna enota slab sloves. Dodiču, ki je pred imenovanjem Likarjeve upravno enoto nekaj mesecev vodil kot v. d., je očitala, da je v eni od konkretnih zadev zavlačeval.

Dodič je potrdil, da mu ni bilo vseeno, ker ni bil izbran za načelnika, a se je nato sprijaznil. Pojasnil je, da je ves čas opozarjal na velik pripad zadev in pomanjkanje kadra. Čeprav so bili učinkoviti, so se zaostanki kopičili. Predlagal je, da bi vsaj za določen čas nekoga zaposlili. “Nedopustno je, da nekdo čaka na gradbeno dovoljenje leto ali več, če bi ga moral dobiti v dveh mesecih,” je pojasnil.

Ni se strinjal s premestitvijo

Ko mu je načelnica tistega dne povedala, da ni zadovoljna z njegovim delom, je pričakovala, da bo dal soglasje za premestitev. “S tem se nisem strinjal. Nisem se strinjal, da bi mi prenehal položaj,” je dejal na sodišču, V to, da je dobro spoznal področje graditve objektov, je vložil 15 let. Kasneje je izvedel, da je načelnica v svojo pisarno poklicala vse zaposlene z njegovega oddelka in jim povedala, da ga bo zamenjala.

Zatrdil je, da se dogodek v načelničini pisarni ni zgodil tako, kot ga je opisala. Zanikal je, da bi jo šikaniral. “Jaz sem bil šikaniran,” je še dodal. “Nedvomno je bilo, da se me hoče znebiti in da bo uporabila vsa orožja,” je še povedal. Glede pritožb nekdanjih podrejenih pa je pojasnil, da so bile težave le z dvema uradnicama, očital jima je nestrokovnost in neučinkovitost.

Uradnica: “Odnosi so bili toksični”

Obe sta pričali na sodišču. Potrdili sta, da odnosi z Dodičem niso bili dobri. Po besedah ene od obeh uradnic so bili “toksični”. Tako načelnica kot obe uradnici sta zatrdili, da so odnosi v oddelku za okolje in prostor z novim vodjem veliko boljši. Nataša Likar je med drugim dejala, da so bile težave z omenjenima uradnicama, ker sta bili morda dovolj močni, da sta se Dodiču uprli.

Pričal je tudi varnostnik, ki je povedal, da je bila načelnica po “neljubem dogodku” z Dodičem objokana, razburjena in prestrašena. Predsednica senata, sodnica Marinela Maras, je po zaslišanju štirih prič zaključila dokazni postopek. Obe strani sta temu ugovarjali, saj sta predlagali še dodatna zaslišanja prič in dodatne dokaze. Sodišče bo svojo odločitev sporočilo pisno.


Najbolj brano