Ruske sile so vstopile v Harkov

Ruske sile so danes vstopile v drugo največje ukrajinsko mesto Harkov, poročajo tuje tiskovne agencije. Medtem je bilo v prestolnici Kijev ponoči dokaj mirno, so pa ruske sile obstreljevale naftno rafinerijo v Vasilklivu okoli 30 kilometrov jugozahodno od Kijeva. Izbruhnil je velik požar.

Del uničenega ruskega tanka na obrobju Harkova Foto: Profimedia
Del uničenega ruskega tanka na obrobju Harkova Foto: Profimedia

HARKOV > Vodja regionalne uprave v Harkovu Oleg Sinegubov je po poročanju BBC povedal, da so v severni del mesta vstopila ruska lahka vojaška vozila. Ljudi je pozval, naj ne hodijo na ulice.

Tudi posnetki kažejo ruska vozila na ulicah mesta na severovzhodu Ukrajine.

Iz Harkova so ponoči poročali o obstreljevanju. Ruska raketa je zadela devetnadstropno stavbo, pri čemer je umrla najmanj ena oseba, več je bilo ranjenih.

V Kijevu, kjer do ponedeljka zjutraj velja policijska ura, je medtem noč minila dokaj mirno, čeprav so se sredi noči oglasile sirene.

Ruske sile so obstreljevale rafinerijo v Vasilkovu, v bližini katerega je ukrajinska letalska baza. Nastal je velik požar, v zrak se dviga gost črn dim.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa naj bi boji potekali tudi v bližini odlagališča radioaktivnih odpadkov, ki naj bi ga zadelo več ruskih granat. Po prvih meritvah sicer stopnja radioaktivnega sevanja ni povišana.

Moskva trdi, da so uničili skoraj 1000 vojaških objektov

Ruska vojska je po lastnih navedbah od začetka napada na Ukrajino zajela 471 ukrajinskih vojakov. Uničili pa so 975 ukrajinskih vojaških objektov, je danes v Moskvi dejal tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov. Zzatrdil je, da se ukrajinski vojaki množično predajajo. Na območju mesta Harkov, kamor so ruske sile danes vstopile, se je po njegovih navedbah predala celotna ukrajinska enota, oborožena s protiraketnim sistemom Buk-M1, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Povedal je še, da so ruske sile od začetka napada uničile 975 vojaških objektov ter sestrelile osem bojnih letal in sedem helikopterjev ukrajinske vojske. Poleg tega so po trditvah Konašenkova na tleh uničili še 28 letal in 223 tankov ter drugih bojnih vozil.

Medtem pa ruski predstavnik, kot poroča dpa, ni povedal, koliko je bilo doslej žrtev napada na ruski strani.

Ruski predsednik Vladimir Putin pa se je po poročanju tujih agencij, ki povzemajo ruske tiskovne agencije, zahvalil specialnim enotam za opravljanje nalog v Ukrajini. Danes sicer v Rusiji obeležujejo dan specialnih enot.


Najbolj brano