Epidemija nasilja še brez cepiva

Vzporedno s tem, ko se je na stari celini in drugod po svetu širil novi koronavirus covid-19, se je pri nas v družbene odnose zažrla tudi epidemija nasilja nad ženskami. Družine so bile zaradi ukrepov nemara prvič v svoji zgodovini zaprte med štiri stene, kjer je nova življenjska rutina poskrbela za drug ritem, kot so ga bile vajene do tedaj.

Ta ritem je v temeljno celico naselil več nasilja v družini, še posebej nad ženskami. Po ugotovitvah policistov in nevladnih organizacij je najpogostejši storilec, torej nasilnež nad žensko, njen mož, intimni partner ali nekdanji zakonec - moški, ki naj bi mu življenjska sopotnica zaupala in bila ob njem varna. Tisoč obravnavanih primerov nasilja nad ženskami na leto je zelo veliko. Preveč. To pomeni, da so vsak dan v letu v povprečju tri ženske deležne grobosti za domačimi stenami. Če seveda to kdo prijavi, zelo verjetno pa še nekoliko več. Tudi podatek, da je med umorjenimi posamezniki pri nas kar 80 odstotkov žensk, je alarmanten. Pa se še komu zdijo te številke previsoke in nerazumljive, ali samo žrtvam, ki se iz dneva v dan borijo za svoje preživetje in da iz besednega, psihičnega ali fizičnega trpinčenja odnesejo celo glavo? Tisti, ki naj bi pred nasilnimi moškimi zaščitili travmatizirane žrtve, trdijo, da svoje postopke opravljajo vestno in po protokolih. Policisti imajo kratkoročne rešitve, centri za socialno delo pa dolgoročne. Vseeno pa ostaja še veliko prostora za izboljšave v sistemu, ki naj bi žrtve zaščitil, iz njihovega življenja (za vedno) odstranil nasilne življenjske partnerje in preprečil najhujše scenarije, ki se pišejo tudi pri nas.

Tisoč obravnavanih primerov nasilja nad ženskami na leto je zelo veliko. Preveč. To pomeni, da so vsak dan v letu v povprečju tri ženske deležne grobosti za domačimi stenami.

V eni od slovenskih ženskih revij je v teh dneh bralka v odprtem pismu orisala, kako so pred 50 leti v Avstraliji rešili problem, ko je mož le enkrat dvignil roko nad svojo ženo. Če povzamem: sosedje so poklicali policijo, žena je z otrokom odšla v varno hišo in skozi program, kaj nasilje je, oče pa za nekaj dni v zapor. Izrekli so mu prepoved približevanja, dokler ni končal nekajmesečnega tečaja o nasilju in obvladanju vedenja, povezanega s tem. Čakal ga je še izpit in nato se je lahko spet približal družini ter imel pogojni status svobode. Nikoli več ni povzdignil roke nad ženo.

Pol stoletja kasneje pa nasilje nad ženskami še vedno meče senco na številne skupnosti, v katerih ostajajo ženske nemočne, obupane, ustrahovane, osramočene, ranjene, brez dostojanstva … Pa bomo odkrili cepivo tudi za to epidemijo?


Preberite še


Najbolj brano