Koronsko obdobje skozi objektiv študentov

Fotografije študentk in študentov Višje strokovne šole Sežana, Kristijana Stepančiča, Tine Perenič, Jane Rajh Plohl, Kaje Antolin in Ivane Laloš, ki so na ogled v Galeriji Luke Koper, povezuje rdeča nit, to je odtujenost in osamljenost, v katero so bili pahnjeni med epidemijo.

 Fotografije so študenti ustvarili v izolaciji brez pomoči profesorjev 
in kolegov. Foto: Matej Sukič
Fotografije so študenti ustvarili v izolaciji brez pomoči profesorjev in kolegov. Foto: Matej Sukič

KOPER, SEŽANA > Nasproti potniškega terminala, v Galeriji Luke Koper, ki omogoča, da umetnost najde pot tudi na ulico, kjer si jo lahko ogledajo vsi mimoidoči, tokrat razstavljajo študentke in študenti Višje strokovne šole Šolskega centra Srečka Kosovela Sežana. Fotografije so nastale pri strokovnih predmetih pod budnim očesom predavateljic Jasne Klančišar, Katje Gorup Pegan in Katarine Sadovski, za razstavo pa je fotografije izbral fotograf Jaka Jeraša.

Fotografije, ki so nastajale v osebnem mehurčku študentov, odstirajo, kako je covid vplival na življenje vseh nas, in preizprašujejo, kakšno vlogo igra vsak posameznik v družbi.

Kot pravi avtor dveh razstavljenih fotografij Kristijan Stepančič: “Prvo fotografijo sem posnel med obiskom Nanosa ob prelepem sončnem vzhodu. Druga pa je nastala na košarkarskem igrišču, kjer me je pritegnila zanimiva arhitektura in vzorci na tleh igrišča. Z njima sem želel povedati, kako pomembno se je povezati z naravo, to pa se je še posebej izrazilo v času zaprtja malodane celotne družbe.”

Katja Pegan, direktorica Gledališča Koper, ki skupaj z Luko Koper upravlja z galerijo ob morju, je povedala, da gre za prvo tukajšnjo razstavo, ki jo je pripravila ena izmed fakultet: “Veseli nas, da gre za Višjo strokovno šolo Sežana. S Kraševci odlično sodelujemo in želimo sodelovanje še poglobiti. Razstava je korak v to smer. Koprsko gledališče je namreč preraslo najožje lokalno okolje in se mora za nadaljnjo rast in razvoj povezovati tudi z drugimi.” Podobnega mnenja je tudi ravnateljica Jelena Uršič, ki jo tako kot študentke in študente zelo veseli priložnost razstavljati v Galeriji Luke Koper. “Razstavo smo pripravili na povabilo Jaka Jeraše. Gre za priznanje, da delamo dobro in kakovostno, kar dokazujemo tudi z ostalimi dosežki na področju fotografije in oblikovanja kamna. Koristno pa je tudi, da ljudi seznanimo z možnostjo atraktivnega študija v Sežani.”


Najbolj brano