Preboj od Sotočja do Tolmina

Na sotočju Soče in Tolminke ter v starem tolminskem mestnem jedru se obetajo spremembe, kakršnih ne pomnijo. S široko javno razpravo in z angažiranjem stroke so prišli do idejnih projektov in konceptov, ki bodo pomembno zaznamovali utrip in prihodnost Tolmina in bližnjega Sotočja, ki velja za najbolj elitno lokacijo in kot tako sodi med prioritetne občinske razvojne projekte.

Obe zgodbi povezuje tolminska obvoznica, ki so jo pred kratkim začeli graditi. Tolminsko jedro bo razbremenila, edinstveno naravo na območju Sotočja pa obremenila. Obvoznica je tako velik poseg, da domačini ne morejo vedeti, kako bo na koncu zadeva videti. Pričakujejo, da jo bo investitor, direkcija za infrastrukturo, čim bolj ublažil z dopadljivo ozelenitvijo.

Odprto ostaja vprašanje velikih festivalov. V konceptu ni prostora za največjega, Metaldays, ki je sloves Sotočja in Tolmina ponesel v svet.

Ko bo konec prihodnjega leta obvoznica zgrajena in bo državna cesta skozi Tolmin postala občinska, bo odprta možnost za dodatna urejanja v starem delu mesta, ki se začenjajo s prenovo trga pri fontani in tržnice. Na Sotočju pa se bo posredno vključevala v pogumno zgodbo o ureditvi vseslovenskega centra za izobraževanje na področju poletnih in zimskih športov v naravi s predstavitvenim centrom doline Soče in manjšim hotelom. Ambiciozno so ga po zgledu New Yorka poimenovali Tolminski centralni park. V primeru starega mestnega jedra in Sotočja sledijo enakemu konceptu: postala naj bi odprta prostora druženja domačinov in obiskovalcev, razvojna priložnost za vse vključene, od občine do podjetnikov in, v primeru Sotočja, tudi lastnikov zemljišč. Poudarjajo celoletno in trajnostno naravnano uporabo.

Narejen je dolgo pričakovan preboj, komentirajo Tolminci, ki pohvalijo zamisli. Največ je znanega o tržnici, ki jo bodo začeli preurejati sredi tega leta. Bo pokrita, dodali bodo sanitarije in hišico, v kateri se bodo prodajalci lahko pogreli. Občina upa, da bi Trg 1. maja, naložbe denarno še niso ovrednotili, začeli lepšati prihodnje leto.

Na Sotočju, kjer so za zdaj usmerjeni predvsem v objekt Paradiso in pripadajoče zemljišče, ki ju je občina odkupila, bo treba še marsikaj postoriti. Predlagajo rušenje stare stavbe. Nove bodo zasnovali z arhitekturnim natečajem. Naložba bo zahtevala okoli 12 milijonov evrov, kar ni mačji kašelj. Občina bo že letos pri Sotočju uredila javne sanitarije, odkupuje zemljišče za Paradisom.

Odprto ostaja vprašanje velikih festivalov. V konceptu ni prostora za največjega Metaldays, ki je sloves Sotočja in Tolmina ponesel v svet.


Preberite še


Najbolj brano