Anže Logar izgubil Janševo zaupanje?

Janez Janša svojemu ministru očitno ne zaupa več pri vodenju zunanje politike, ugotavlja spletni portal necenzurirano.si., zato je najel svetovalca, ki je v kazenskem postopku, v zadnjih letih pa je v odnosih s Slovenijo zagovarjal stališča Hrvaške.

Anže Logar ni med najljubšimi ministri predsednika vlade Janeza 
Janše. Foto: Nebojsa Tejic
Anže Logar ni med najljubšimi ministri predsednika vlade Janeza Janše. Foto: Nebojsa Tejic

LJUBLJANA > Kot navajajo na necenzurirano.si, je v političnih krogih že nekaj časa znano, da Anže Logar ni med najljubšimi ministri predsednika vlade Janeza Janše, kar je postalo jasno lani jeseni, ko je Logar neuspešno skušal preprečiti zamenjavo prvega moža Luke Koper Dimitrija Zadela. V tem spopadu je moral priznati premoč dolgoletnemu Janševemu odvetniku Franciju Matozu.

Da premier Logarju, sicer tudi predsedniku sveta SDS, očitno ne zaupa več niti pri vodenju zunanje politike, nakazuje tudi informacija iz kabineta predsednika vlade, kjer so za necenzurirano.si potrdili, da so že maja lani sklenili svetovalno pogodbo z Inštitutom za mednarodno pravo, ki ga je ustanovil Miha Pogačnik, nekdanji državni sekretar na ministrstvu za zunanje zadeve, ki je po zamenjavi oblasti leta 2020 prevzel vodenje vladne službe za zakonodajo.

Polnega mandata ni dobil, ker je v sodni preiskavi zaradi domnevno nezakonitega posredovanja pri prihodu hrvaških anesteziologov v UKC Maribor pred šestimi leti. Specializirano državno tožilstvo ga sumi kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja.

Po informacijah necenzurirano.si se Janša pred podpisom svetovalne pogodbe s Pogačnikom ni posvetoval z Logarjem, čeprav njegovo delo močno posega v področje zunanjega ministrstva.

Med prvo Janševo vlado je bil Pogačnik glavni pogajalec za odnose s Hrvaško. To je bil čas, ko je Slovenija odstopila od sporazuma med nekdanjim slovenskim predsednikom vlade Janezom Drnovškom in njegovim hrvaškim kolegom Ivico Račanom, s katerim je naša država dobila 80 odstotkov Piranskega zaliva in koridor do mednarodnega morja. S tem je sama izničila vse, kar je dosegla v pogovorih s sosedo. Že takrat so opozicijo in javnost razburjali tudi visoki Pogačnikovi prejemki. Za vodenje slovenskega dela meddržavne komisije za reševanje vprašanja meje je namreč mesečno prejemal 5200 evrov.


Najbolj brano