Pručke za valentinčke

Sedmim novorojenčkom, ki so se na valentinovo rodili v postojnski porodnišnici, je Srednja gozdarska in lesarska šola Postojna ob 40-letnici šole podarila lesene pručke, ki so jih, tako kot že pred 20 leti, izdelali dijaki lesarstva.

Sedem novorojenčkov, ki so se v postojnski porodnišnici rodili na 
valentinovo, bo domov odšlo z leseno pručko. Foto: SGLŠ Postojna
Sedem novorojenčkov, ki so se v postojnski porodnišnici rodili na valentinovo, bo domov odšlo z leseno pručko. Foto: SGLŠ Postojna

POSTOJNA > Na valentinovo se je v postojnski porodnišnici rodilo sedem otrok, med njimi tudi dvojčka. Vse pa bo na ta edinstveni dan spominjala tudi prav posebna lesena pručka, s katero Srednja gozdarska in lesarska šola (SGLŠ) Postojna nadaljuje simbolično obdarovanje izpred 20 let.

Pručka je prvi izdelek dijakov lesarstva. Letos so izdelali štokerl.

“Porodnišnica Postojna nam je bila vedno zgled. Gre za butično porodnišnico, ki je tretja po številu porodov v Sloveniji. Tudi po kakovosti je pred mnogimi drugimi porodnišnicami v Sloveniji. Enako je z našo šolo. Je manjša šola, v manjšem kraju, a vendarle zmore poseči preko svojih lokalnih, regionalnih in tudi slovenskih meja,” je ob predaji pručk zadovoljnim mamicam povedala ravnateljica Cvetka Kernel. Za prisrčno gesto in večletno sodelovanje se ji je zahvalil direktor porodnišnice Aleksander Merlo.

Šola je namreč že pred 20 leti v postojnski porodnišnici novorojencem razdelila podobne pručke. V iskalni akciji jim je tudi s pomočjo medijskih objav uspelo najti 17 od 27 takrat rojenih otrok, ki doma še vedno hranijo svojo pručko. “Veseli smo bili vseh poslanih zgodb, fotografij in vtisov, da je pručka še vedno večnamenski kos pohištva in z vsemi znaki uporabe pravi zemljevid življenja,” so zapisali.

Dijaki lesarstva pa so vsem, danes že 20-letnim lastnikom pručk izdelali novo darilo, stol 'štokerl', ki jim ga bodo podarili na zaključnem srečanju v parku pred šolo, ko bodo na ogled postavili tudi 20 let stare pručke. Pručka je prvi izdelek, ki ga dijaki lesarstva naredijo v prvem letniku izobraževanja.

“Štokerl so letos nadgradili z intarzijo. Izdelovati so ga začeli že v prvem letniku ter ga nadgradili in zaključili na začetku drugega letnika,” še pojasnjujejo in dodajajo, da na šoli ustvarjajo trajnostne in okolju prijazne izdelke, ki jih nato dijaki odnesejo domov.

Pri tem povezujejo celotno lesnopredelovalno verigo – od hloda do končnega izdelka. Dijaki gozdarstva namreč les najprej skrbno izberejo in posekajo, dijaki lesarstva pa ga obdelajo do končnega izdelka. Tako sta izdelana tudi pručka in štokerl.


Najbolj brano