Po zdravila danes le z receptom, k zdravniku le, če je nujno

Danes bodo v nekaterih zdravstvenih ustanovah odpadali nenujni pregledi in posegi. Ob 10. uri bodo po vsej državi vrata zaprle tudi lekarne. Za nujne storitve bodo odprta dežurna okenca. V domovih za ostarele ne bo dejavnosti, ki niso ključne za zdravje in varnost varovancev. Zaposleni poudarjajo, da stavka ni naperjena proti pacientom ter prosijo za razumevanje in solidarnost.

V lekarnah bo mogoče dobiti samo zdravila z današnjim receptom 
in zdravila proti vročini in bolečini.  Foto: Tomaž Primožič/FPA
V lekarnah bo mogoče dobiti samo zdravila z današnjim receptom in zdravila proti vročini in bolečini.  Foto: Tomaž Primožič/FPA

PRIMORSKA > Medicinskim sestram, zdravstvenim tehnikom, lekarnarcam in negovalcem je dokončno prekipelo. Včeraj pozno popoldne je propadel še zadnji poskus pogajanj z vlado, ki bi lahko preprečil današnjo stavko.

“S figo v žepu”

“Z žalostjo lahko ugotovimo, da vlada ni stopila naproti v čisto minimalnih zahtevah, ki jih je imela koordinacija sindikatov zdravstva in socialnega varstva,” je pojasnila predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Irena Ilešič Čujovič. Sindikati so predlagali, da se nadaljujejo pogajanja, o katerih so se z vlado dogovorili novembra lani, le da se datum zaključka pogajanj v sporazumu premakne na zgodnejši datum, torej 4. marec. Po veljavnem sporazumu je čas za pogajanja do 24. aprila, torej natanko do dneva državnozborskih volitev.

Mirka Peroša

vodja stavkovnega odbora v ZD Koper

“Več kot 40 let že delam in stavka je zadnja stvar, ki si jo želim.”

Vlada je po besedah predsednice sindikata predlagala, da ostanejo pri prvotnem dogovoru, “ki so ga že enkrat kršili in verjetno ne bi bil problem, da bi ga še kdaj”. Kot je dejala, je vlada očitno tudi dogovor o nadaljevanju pogajanj sklenila s figo v žepu.

V domovih se bodo potrudili, da bodo starostniki stavko čim manj čutili. (Foto: Tomaž Primožič/FPA)

Bojan Stante

direktor Doma upokojencev Nova Gorica

“Dogovorili smo se, da bomo stavko izpeljali tako, da jo bodo naši stanovalci čim manj čutili.”

Svojci vljudno vabljeni

Stavka, torej. Ki jo bodo po ustanovah skušali izvesti tako, da bodo povzročili minimalne težave najranljivejšim.

“Dogovorili smo se, da bomo stavko izpeljali tako, da jo bodo naši stanovalci čim manj čutili. Odpovedali se bomo samo ne nujnim dejavnostim,” je pojasnil direktor novogoriškega doma upokojencev Bojan Stante. Ali svojci vseeno lahko pridejo na obisk? “Svojcev smo vedno veseli. Pravzaprav je tisto, kar najbolj upam, to, da nam nikoli več ne bo treba zapreti doma, ker tistih žalostnih pogledov ne bi več prenesli. Danes pa so svojci še posebej dobrodošli. Nekateri stanovalci bodo zaradi sprememb v rutini morda malo zmedeni in prisotnost svojcev zelo pomaga.”

Plačni kaos, ki traja že leta, je treba urediti, meni Stante. Predvsem poskrbeti, da bodo imeli vsi zaposleni vsaj minimalno plačo. Negovalke, ki delajo v treh izmenah in dvignejo tudi po tono bremena na dan, potrebujejo leta, da sploh pridejo do minimalne plače. Nekatere do tega ne pridejo nikoli. In pomanjkanje negovalnega kadra v domovih je, kot je znano, kronično.

Obliži in mazila ne bodo naprodaj

V času stavke, od 10. do 16. ure, bodo odprte le dežurne enote lekarn, ki bodo delovale po nedeljskem režimu, izdaja zdravil bo potekala izključno na dežurnem okencu. Farmacevti bodo jutri izdajali le zdravila, predpisana na recept istega dne, zdravila, predpisana na recept z oznako “nujno” in zdravila brez recepta proti vročini in bolečinam, a le po eno škatlico. Drugih izdelkov in pripravkov ne bo mogoče kupiti, prav tako ne bodo izdajali potrdil o izpolnjevanju PCT pogojev.

Farmacevt Tomaž Mezgec, predsednik sindikata zdravstva in socialnega varstva v javnem zavodu Kraške lekarne na očitke, da plače farmacevtov, tudi na račun tržnega deleža, vendarle v primerjavi z nekaterimi drugimi v zdravstvu niso tako slabe, odgovarja s številkami. “Primerjalno gledano plače farmacevtov niso tako visoke. Farmacevt začetnik v 32 plačnem razredu zasluži približno 1400 evrov bruto, torej manj kot diplomirana medicinska sestra in kot zdravnik začetnik, farmacevtski tehnik začetnik v 19 plačnem razredu pa približno 890 evrov bruto. Plača povprečnega farmacevta dva po 15 letih delovne dobe v 41 plačnem razredu z vsemi dodatki brez dežurstev je 1500 neto.” Hkrati pravi, da si že del osnovne plače zaposleni v lekarnah pokrijejo iz sredstev, ki jih pridobijo na trgu, saj sredstev od ZZZS ni dovolj. Tržni delež plače pa zdaj v Kraških lekarnah znaša približno 20 odstotkov. “Včasih je tržni delež res lahko prišel do 60 odstotkov, vendar je zaradi vseh omejitev teh sredstev iz leta v leto in iz meseca v mesec manj. Če bi bile plače farmacevtov dejansko tako visoke, zavod ne bi imel težav pri pridobivanju kadra za delo v lekarni. Dogaja pa se, da se na razpise ne prijavi nihče, ker so boljša delovna mesta v komerciali, predstavništvih in industriji.”

Medicinsko in negovalno osebje je v epidemiji nosilo velik del bremena. (foto: Leo Caharija)

Patronažna sestra bo vseeno prišla

V zdravstvenih domovih in bolnišnicah si bodo različno organizirano delo. Na ljubljanskem UKC, denimo, naročenih pregledov in posegov ne bodo prestavljali.

Mira Peroša iz koprskega zdravstvenega doma, predstavnica sindikata zdravstvene nege in vodja stavkovnega odbora, prosi paciente, ki potrebujejo manj pomembne stvari, denimo recept, rtg zob, ultrazvok, naj počakajo in jih na ta način podprejo.

“Vstopne točke v zdravstvenih ustanovah bodo delale brez omejitev, prav tako cepilni centri, nujna medicinska pomoč tako ali tako dela brez omejitev, tudi patronažna služba in zdravstvena nega bolnika na domu ne bosta okrnjeni, tudi vse otročnice in dojenčke bomo obravnavali, ravno tako bodo pomoč dobili vsi pacienti, ki bi se jim poslabšalo zdravstveno stanje,” je naštela. “Stavka ni naperjena proti pacientom, bolnikom, našim varovancem, zato želimo, da je ne občutijo na način, da bi bili zaradi tega prikrajšani, a nekaj dejavnosti bo okrnjenih,” je poudarila. “Več kot 40 let že delam in stavka je zadnja stvar, ki si jo želim. Vse napore smo vložili, da bi stavko zamrznili, a nam to ni uspelo. Prav je, da so medicinske sestre v bolnišnicah bolje nagrajene. A treba je enako pošteno nagraditi tudi sestre na primarni ravni, nenazadnje so prav vsi pacienti najprej obravnavani v zdravstvenih domovih. Tu se je zgodila nesprejemljiva razlika med delovnimi mesti, da je to postalo nevzdržno. Vladna stran tega ni hotela razumeti.”


Najbolj brano