Na mestu “Šiškovičeve hiše” raste krožišče

Potem ko sta novembra lani Občina Hrpelje-Kozina in ministrstvo za infrastrukturo podpisala sporazum o financiranju treh velikih naložb na območju občine (severne obvoznice ter krožišč pri Jadranu in v Gradišču), se je zdaj pričela gradnja krožnega krožišča pri Jadranu, ki bo trajala štiri mesece.

Kjer je včasih stala Šiškovičeva hiša, bo krožno križišče. Foto: arhiv Občine Hrpelje-Kozina
Kjer je včasih stala Šiškovičeva hiša, bo krožno križišče. Foto: arhiv Občine Hrpelje-Kozina

KOZINA > Konec januarja se je pričelo rušenje tako imenovane Šiškovičeve hiše pri Jadranu na Kozini, kjer bo zgrajeno krožno križišče. Naložbo, ki bo stala 1,2 milijona evrov, izvaja državna direkcija za infrastrukturo, občina Hrpelje-Kozina pa bo prispevala tretjino zneska. Krožišče, ki bo zamenjalo sedanje semaforizirano križišče, bo povečalo pretočnost prometa.

Trenutno je v teku razpis za izbor izvajalca glavnih del, rok za predložitev ponudb je 23. februar, izgradnja krožišča pa bo trajala štiri mesece, pravi Andrej Bolčič, direktor občinske uprave Občine Hrpelje-Kozina.

V okviru priprav na gradnjo in zaradi varnosti je bila odstranjena Šiškovičeva hiša, ki “je bila že v zelo slabem stanju in se je sama od sebe podpirala. Obenem je bila brez ustreznega temeljenja, zato jo je z odločbo kot nevarno gradnjo opredelil tudi gradbeni inšpektor,” pojasnjuje Bolčič.

Vsaka starejša zgradba v kraju pa za krajane nosi zgodovinski pomen, pri čemer stara Šiškovičeva hiša ni izjema, mnogi jo povezujejo z lepimi spomini. V hiši so bivale mnoge družine, v njej so bili tudi trgovina, taverna in hotel, svoje poslovne prostore je tu imela tudi nekdanja Banka Koper. Nekoč je hiša predstavljala srce kraja, saj so se pri njej ustavljali avtobusi iz Reke in Trsta, bila je vir informacij in nedvomno stavba mnogih zgodb.


Najbolj brano