Če morate v lekarno, pojdite že danes, jutri bodo odprte le dežurne enote

Zaradi napovedane stavke sindikatov zdravstva in socialnega varstva bodo lekarne v Sloveniji jutri delovale po posebnem režimu.

Jutri med  10. in 16. uro  bodo odprte le dežurne enote lekarn, ki 
bodo delovale po nedeljskem režimu. Foto: Leo Caharija
Jutri med 10. in 16. uro bodo odprte le dežurne enote lekarn, ki bodo delovale po nedeljskem režimu. Foto: Leo Caharija

SLOVENIJA > Ker pogajanja z vlado danes niso bila uspešna, je Sindikat farmacevtov Slovenije SIFARM odločen, da jutri izpelje stavko v lekarnah. Te bodo zato jutri delovale po prilagojenem režimu, zagotovljen bo minimum delovnega procesa, ki ga določa zakona o zdravstveni dejavnosti.

Stavka bo potekala na delovnih mestih stavkajočih farmacevtov jutri od 10. do 16. ure. V tem času bodo odprte le dežurne enote lekarn, ki bodo delovale po nedeljskem režimu, izdaja zdravil bo potekala izključno na dežurnem okencu.

V lekarno le po najnujnejše

Farmacevti bodo jutri izdajali le:

> zdravila, predpisana na recept istega dne,

> zdravila, predpisana na recept z oznako “nujno”, in

> zdravila brez recepta proti vročini in bolečinam (pri slednjih se bo izdala le ena škatlica posameznega zdravila).

Drugih izdelkov oziroma pripravkov ter potrdil o izpolnjevanju PCT pogojev ne bodo izdajali.

“Ne moremo pristati na nespoštovanje že sklenjenih dogovorov”

Predstavniki sindikata farmacevtov Slovenije SIFARM so skupaj z drugimi sindikati na današnjih pogajanjih od vlade pričakovali predvsem izpolnitev zahteve po sprejemu standardov in normativov v zdravstvu in socialnem varstvu. “Ne moremo pristati na nespoštovanje že sklenjenih dogovorov, neenako obravnavo zaposlenih v dejavnostih zdravstva in socialnega varstva ter na porušena razmerja pri vrednotenju delovnih mest v teh dejavnostih,” je razloge za stavko pojasnil predsednik sindikata SIFARM Damir Domjan.

V sindikatu poudarjajo, da je lekarniška dejavnost življenjskega pomena za vse prebivalce Slovenije. “Slovenija vstopa v tretje leto pandemije in v vsem tem času lekarne niso zmanjševale obsega svojih storitev, v lekarnah ni nikoli nerazumno dolgih čakalnih vrst, za vstop v lekarno ni nihče nikoli potreboval pogoja PCT, nobena lekarna v Sloveniji zaradi covida-19 še ni zaprla svojih vrat. Farmacevti svoje delo opravljajo predano in odgovorno, pa vendar so pri plačilu za opravljeno delo obravnavani kot drugorazredni zaposleni v javnem sektorju,” so zapisali.


Najbolj brano