Obrazi kulture v Libertasu - od igralcev do odrskih delavcev

V koprskem Libertasu bodo danes ob 17. uri odprli odmevno razstavo Mi smo kultura. Projekt, ki ga je pognal igralec in fotograf Jernej Čampelj, postavlja na ogled 789 črno-belih portretov slovenskih kulturnih delavcev, ne le igralcev, glasbenikov, likovnikov in drugih, ki so običajno v ospredju, ampak vseh poklicev v kulturi. Otvoritev bo z javno vajo obogatil kantavtor Drago Mislej - Mef z NOB.

V Libertasu bodo danes ob 17. uri na ogled postavili skoraj 800 različnih obrazov kulture.  Foto: Maja Pertič Gombač
V Libertasu bodo danes ob 17. uri na ogled postavili skoraj 800 različnih obrazov kulture.  Foto: Maja Pertič Gombač

KOPER > Vse se je začelo lanskega januarja, ko se je samozaposleni v kulturi Jernej Čampelj, igralec, vse bolj pa tudi fotograf, odločil postati še aktivnejši državljan - na vse bolj mačehovski odnos države in kulturnega ministrstva do kulturnikov se je odločil odgovoriti tako, da je pojmu kultura nadel obraz oziroma čim več obrazov. “Želel sem pokazati, kdo vse smo ti 'paraziti', kot so nas nekateri imenovali,” nam je včeraj povedal v premoru med postavljanjem razstave, ki jo bodo slavnostno odprli danes ob 17. uri.

Razstava je kajpada svojevrsten protest ter manifest kulture in kulturnikov, a ne le znanih obrazov, saj je bil cilj med drugim pokazati, kako raznovrstna so dela v kulturi, mednje pa sodijo tudi tehnično osebje, scenografi, kostumografi, lučkarji, rekviziterji, tonski tehniki in mnogi drugi, ki jih medijski žarometi običajno ne osvetljujejo, zato je javnost, še bolj pa država, nanje med epidemijo še laže preprosto pozabila. Čampelj je na družbenih omrežjih, ki so tokrat odigrala nadvse pozitivno in povezovalno vlogo, javno povabil in pozval, naj se mu oglasijo vsi, ki delujejo na polju kulture in bi želeli podpreti skupno akcijo.

Akcija in razstava Mi smo kultura je doslej gostovala že v Ljubljani, v Novi Gorici jo je septembra lani gostila Mestna hiša, videli so jo še na Ptuju, v Mariboru in Velenju. V Koper prihaja z najštevilčnejšo postavitvijo. Med razstavljenimi obrazi so kajpada tudi mnogi primorski, saj je svoje fotografske postojanke Čampelj lani postavil tudi v novogoriškem gledališču, sežanskem Kosovelovem domu, konec januarja pa je na fotografiranje povabil še v koprski Libertas, od koder so portreti, s katerimi je še razširil nabor. “Ta sedaj šteje 789 obrazov, ki si jih je moč ogledati tudi na uradni spletni strani, kjer jih spremljajo tudi nazivi portretiranih. Med njimi najdemo tudi Vesno Pajić, svetovalko za kulturo v koprski občini, gostiteljici razstave. Svetovalka tokrat nastopa v vlogi kustosinje: “Učinek tolikih obrazov na kupu ob načrtni repeticiji je šokanten. Izpostavlja vidik, da ima kultura res veliko profilov, in upamo na odmev in učinek tudi v javnosti.” Pajićeva poudarja, da Libertas od začetka deluje po principu: “Če želite prostor za kulturo, vam ga odpremo.”


Najbolj brano