Prestolnico kulture v roke izbrancu župana ali zgodovinarki

Tako Goriški muzej kot zavod GO 2025!, ki vodi projekt Evropske prestolnice kulture, naj bi v kratkem dobila direktorja. A izbira očitno ne bo tako preprosta. Za vodenje obeh kandidira dr. Kaja Širok, resno v igri pa sta še Gregor Karer (zavod GO 2025!) in Vlado Peruničič (Goriški muzej). Prijav za obe mesti je sicer več.

Imenovanji direktorja Goriškega muzeja (na fotografiji) in vodstva 
Evropske prestolnice kulture sta časovno, in tudi vzročno, povezani.  Foto: Leo Caharija
Imenovanji direktorja Goriškega muzeja (na fotografiji) in vodstva Evropske prestolnice kulture sta časovno, in tudi vzročno, povezani.  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Izbiranje vodstvene strukture javnega zavoda GO 2025!, ki vodi projekt Evropske prestolnice kulture, se dogaja več kot leto dni po tem, ko je Nova Gorica dobila laskav naziv. Zavod sicer kot ustanovni v. d. direktorja od novembra lani vodi Gregor Karer, ki ga je imenoval župan Klemen Miklavič in ki je imel nalogo v tem času postaviti pravno formalne zadeve, da lahko zavod deluje. Da se bo Karer prijavil za direktorja s polnim mandatom, je bilo jasno, to je po vložitvi kandidature tudi sam potrdil. V igri za to mesto je tudi dr. Kaja Širok, nekdanja direktorica Muzeja novejše zgodovine, ki je pri projektu EPK sodelovala kot zunanja sodelavka. Oba sta že uspešno prestala razgovor na svetu zavoda GO 2025!, pri čemer je Širokova prejela pozitivno mnenje šestih, Karer pa štirih članov. A svet zavoda daje le mnenje na imenovanje, odločilno besedo bo imela najprej komisija mestnega sveta za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja, nato pa mestni svetniki.

Dve soodvisni odločitvi

In tu se zapleta. Mandatna komisija mora namreč skoraj sočasno odločiti še o imenovanju direktorja Goriškega muzeja, kjer je poleg sedanjega direktorja Vlada Peruničiča v igri tudi dr. Kaja Širok. Oba seveda izpolnjujeta pogoje. Ni skrivnost, da se vladajoča Goriška.si in Peruničič razhajata že iz časa imenovanja Peruničiča za direktorja muzeja. Vse je mogoče, a težko si je predstavljati, da bi v Goriški.si, ki ima v mandatni komisiji dva od petih članov, za direktorja podprli njega. Sploh glede na protikandidatko.

Kandidata za vodenje zavoda GO 2025! sta tudi Gregor Karer in dr. Kaja Širok, ki je obenem tudi kandidatka za direktorico Goriškega muzeja. Tam je resno v igri še sedanji direktor Vlado Peruničič.

Če bi bila na to mesto imenovana dr. Kaja Širok, bi obenem pomenilo, da bi v igri za direktorja zavoda GO 2025! praktično ostal samo še Gregor Karer, ki ga je župan novembra pripeljal za ustanovnega v.d. direktorja.

Koalicijski preizkus

Če naj se uresniči ta scenarij, mora takšno rešitev potrditi vsaj ena, če ne obe koalicijski partnerici Goriške.si, ki imata svoja člana v komisiji. A v zakulisju je neuradno slišati, da ne v SD ne v SDS ni enoglasne odločitve o tem. Kaja Širok naj bi namreč uživala precejšnjo podporo v igri za direktorico zavoda GO 2025!. Če pa bi bila ona in ne Gregor Karer imenovana na to mesto, bi v muzeju imel največ možnosti prav Peruničič.

Kako bodo razpletli očitno zapleten klobčič, naj bi bilo nekoliko bolj jasno po današnji seji mandatne komisije, kjer bo morda padla odločitev, koga bo komisija mestnim svetnikom predlagala v imenovanje za direktorja zavoda Go 2025! in kdo jo je najbolj prepričal v igri za direktorja muzeja. Glavno besedo pa bo naposled imel mestni svet.


Najbolj brano