Povsod vre zaradi preslabih plač

Plače zdravnikov se bodo dvignile od 24 do 28 odstotkov in bodo za šest plačnih razredov prebile plačni vrh. Tako je na vrat na nos, po pogajanjih le zdravstvenega ministra Poklukarja s sindikatom Fides, odločila vlada. In sprožila vihar: napovedan je val stavk vseh v javnem sektorju. Tudi preostali uslužbenci pričakujejo dvig plač za vsaj 25 odstotkov. Istočasno, ne glede na volitve, krizo, inflacijo. Oziroma prav zaradi prenizkih plač, ki jim jih že vsaj osem let brzda ZUJF.

Nikoli doslej se nobena vlada ni odločila tako na hitro in brez izračunov ministrstev za finance in javno upravo, ki sta doslej vedno sodelovali v teh pogajanjih, za dvig plač. A ne tokrat. Vlada zdaj, ko je na nogah ves javni sektor in so napovedali stavke, miri, da bo ta dvig trajal le do konca leta, saj je vezan na protikoronski sveženj KPK10. Mimogrede: največja hiba tokratnega dviga plač je, da jih selektivno ne viša najbolj potrebnim - začetnikom in specializantom. Spet se bodo najbolj zvišale tistim, ki že imajo najboljše plače in so tudi dvoživke ... Je pa vsem jasno tudi, da bo Fides dosegel še to, kar terja že devet let: izstop zdravništva iz javnega plačnega sistema. To se v obliki neke vrste veljavnega dokumenta utegne zgoditi še v tem mandatu. Že zato, ker je zdravništvo večidel naklonjeno desnim strankam in je tako njihovo pomembno volilno telo! In tudi, ker bi ta dogovor spodbudil še sprejem ključne desne predvolilne naloge: novele zakona o dohodnini s sloganom 'Višje plače za vse'. Na njene pasti opozicija že opozarja: le bogati bodo z njo še bogatejši; kar mnogi zdravniki so. Prav na bogate koalicija najbolj cilja!

Koalicija pozablja, da so pomemben del volilnega telesa zaradi slabih plač vse revnejši v vse bolj deficitarnih poklicih: medicinske sestre, delavci v šolstvu, sociali, gasilci, policisti, čistilke, kurirji ...

Pozablja pa, da so pomemben del volilnega telesa še medicinske sestre, ta vse bolj deficitaren poklic. Z njihovimi branžnimi sindikati se, kljub obljubam, na pogajanjih o plačah vlada noče uskladiti. Koalicija pozablja tudi, da volilno telo sestavljajo še zaposleni v sociali, šolstvu, sodstvu, občinskih upravah. Pa tudi gasilci in policisti, ki zaman že več kot leto zahtevajo dvig plač. Z višine svojih stolčkov vlada ne opazi, da v tej množici drsijo v revščino najslabše plačani, med njimi čistilke, strežnice, vratarji, telefonisti ... Ti delavci nimajo svojega Fidesa s (pre)drznimi pogajalci, saj so se prisiljeni ubadati z revščino in preživetjem in tako ni časa ter energije za sindikalno aktivnost. Ker pa od njih neposredno ni odvisno življenje državljanov, je tudi manj opazno, da so to vse bolj deficitarni poklici! A tudi od teh delavcev sta odvisna normalni potek vsakdanjega življenja in delovanje države.


Preberite še


Najbolj brano