Izredne razmere v Kopru in Novi Gorici

Zaradi okužb zaradi covida-19 vladajo te dni v primorskih zdravstvenih domovih izredne razmere. V Kopru manjka že dobra tretjina zaposlenih zdravnikov in medicinskih sester. V Novi Gorici je zaradi bolezni, karanten ali nege umanjkalo 20 odstotkov vseh zaposlenih. V Idriji so vrata za nenujne zadeve zaprli že pred dnevi.

V ZD Koper upajo, da dodatni ukrepi v prihodnjih tednih ne bodo 
potrebni.  Foto: Sonja Ribolica
V ZD Koper upajo, da dodatni ukrepi v prihodnjih tednih ne bodo potrebni.  Foto: Sonja Ribolica

PRIMORSKA > Do konca tedna sicer dodatnih ukrepov v koprskem ZD še ne bodo vpeljali. Če pa bodo razmere takšne tudi prihodnji teden, bodo po besedah strokovne direktorice Ljubice Kolander Bizjak uvedli zaostrene ukrepe, kakršni so veljali v času uradne razglasitve epidemije. Sogovornica še posebej prosi vse prebivalce za razumevanje, čeprav potrebujejo zdravniško pomoč. Naproša jih, naj bodo potrpežljivi in strpni. Omenja, da se zadnje tedne stopnjujejo nadiranja in žalitve zaposlenih, še zlasti po telefonu, pa tudi pred vrati čakalnic.

Če bo toliko zdravstvenih delavcev še naprej odsotnih. bodo prisiljeni krčiti delo. “ Že doslej nenehno in komaj združujemo time ambulant in ekipe na novo sestavljamo. V povprečju vsak delujoči tim oskrbuje bolnike treh ambulant hkrati - svoje in še dveh drugih, kjer so zdravstveni delavci v izolaciji in v karanteni. Obolevajo pa tudi sami še zaradi drugih bolezni.” Že zdaj prejema vsaka ambulanta do 200 telefonskih klicev na dan in v povprečju 100 e-mailov. Jezni klici se množijo te dni, ker prebivalci ne morejo več do brezplačnih PCR testov, ki jih potrebujejo za odhod čez mejo in na letovanja.

Kritično tudi drugod

Kot poročajo vodstva ZD, so razmere zaradi obolevanja zdravstvenih delavcev vse bolj kritične tudi v drugih ZD. Tudi tam tisti, ki delajo, oskrbujejo nujne primere še iz ambulant, ki so zaradi bolezni zaprte. V sežanskem ZD, denimo, že dober teden skrbi vsaka še delujoča ekipa poleg svojih bolnikov še za tiste iz dveh ali celo treh, zaprtih zaradi bolezni.

Kot je povedala direktorica Zdravstvenega doma Nova Gorica Petra Kokoravec, je zaradi bolezni, karanten ali nege trenutno v službi umanjkalo 20 odstotkov vseh zaposlenih. “Zato smo poslali prošnjo našim uporabnikom, naj bodo do nas strpni in razumevajoči. Smo v situaciji, ko je obolevnost med prebivalci izjemno visoka, zato zaznavamo porast števila obiskov v naših ambulantah za več kakor 30 odstotkov. V večjem številu so med obolelimi tudi naši zaposleni, tako da ambulante delujejo v zmanjšanem številu, vsaka delujoča ambulanta pa nadomešča vsaj še eno ali dve sosednji,” je pojasnila.


Najbolj brano