Domačim bodo pošiljali kazni, tujce pa še vedno lovili

Darsovi nadzorniki že iščejo prve kršitelje, ki po naših avtocestah vozijo brez novih vinjet, vendar bo pravi lov nanje odprt šele od 1. marca dalje. Že v teh dneh pa vas lahko na naših avtocestah zaznajo kamere, čez kakšen teden boste prejeli pismo s kaznijo. Domačih kršiteljev ne bodo ustavljali, tujce pa bodo morali še vedno ustavljati, če jih bodo hoteli kaznovati.

Do konca februarja se bodo prenosne kamere umaknile kameram 
na portalih. Foto: Danijel Cek
Do konca februarja se bodo prenosne kamere umaknile kameram na portalih. Foto: Danijel Cek

SLOVENIJA > “Zadovoljni, zelo zadovoljni. Nad pričakovanji,” nam je na vprašanje, kako ocenjujejo prva dva dneva uporabe novih elektronskih vinjet odgovoril vodja cestninskih nadzornikov na Darsu Dean Polc. “Sistem tako dobro dela, da bo sčasoma skoraj vse naredil sam. Vedeli smo, kaj hočemo, in tak sistem smo tudi dobili.”

Nekaj sekund potem, ko kamera zazna tablico, se nadzornikom na ekranu izpišejo podatki vozila. Foto: Danijel Cek

571.230

letnih e-vinjet so vozniki kupili od 1. decembra do 1. februarja, dnevni rekord pa so potolkli s

74.741

vinjetami, ki so jih kupili zadnji dan januarja.

V torek so za vožnjo po slovenskih avtocestah začele veljati nove elektronske vinjete. Bistvena razlika od starih je ta, da vinjete niso več v obliki nalepke, ki jo moramo prilepiti na steklo, ampak so le registrirane na registrsko oznako naših vozil. Kamere bodo odslej preverjale naše registrske tablice in v trenutku ugotovile, kdo ima in kdo nima plačane vinjete.

Drugi dan veljave novega sistema smo včeraj obiskali nadzornike na nekdanjem mejnem prehodu Fernetiči in dobre pol ure pred tem kupili vinjeto za avto, s katerim smo se tja pripeljali. Ko smo se ustavili, je sistem na ročni napravi kazal, da ta avto še nima vinjete, na računalniku v Darsovem kombiju pa se je izpisalo, da jo že ima. Preverili smo podatke in ugotovili, da je v isti minuti, ko je avtor tega članka po spletu kupil vinjeto, ta bila že vnesena v sistem.

Težko jim bodo zbežali

“Ročne naprave zdaj osvežujejo podatke na pol ure ali eno uro, sistem pa v trenutku nakupa že registrira vinjeto. Bomo pa tudi ročne naprave posodobili, da bodo zajemale podatke v trenutku, ker bo v turistični sezoni verjetno precej tujcev, ki bodo kupili vinjeto na meji in se v naslednjih nekaj minutah že zapeljali na našo avtocesto,” pojasnjuje Polc.

Darsovi nadzorniki so včeraj na Fernetičih preverjali registrske oznake s prenosno kamero, ki so jo postavili nekaj sto metrov pred mejo. Kamera je vse registrske v trenutku pošiljala v računalnik v Darsov kombi, kjer so nadzorniki v nekaj sekundah videli, kdo ima in kdo nima vinjete. Sicer pa bodo odslej nadzorniki preverjali tablice na štiri načine: s prenosno kamero, s tabličnim računalnikom, s kamerami v Darsovih kombijih in s kamerami na portalih nad avtocesto.

Trenutno na portalih stojita dve kameri, do konca februarja pa bodo postavili sto ohišij in med ohišji selili 20 kamer. “Vozniki ne bodo mogli vedeti, v katerem ohišju stoji kamera,” je razložil Polc. Konec februarja bodo usposobili tudi kamere v Darsovih kombijih, ki bodo med vožnjo snemale registrske tablice pred in za kombijem. Prenosne kamere, ki jih uporabljajo v teh dneh, bodo v nadaljevanju uporabljali izjemoma. S tabličnimi računalniki pa bodo nadzorniki lahko na počivališčih slikali registrske oznake parkiranih avtov in prav tako ugotavljali, ali imajo vinjeto.

Prenosna kamera hkrati zaznava registrske tablice na vseh pasovih. Foto: Danijel Cek

Prvi dan 7,5 odstotka kršiteljev

V torek, prvi dan veljave novega sistema, so preverili 13.972 registrskih tablic in med njimi ugotovili 1042 kršiteljev, kar pomeni 7,45 odstotka. Kot so napovedovali, bo sistem registrske tablice, za katere je kupljena vinjeta, takoj izbrisal, za tiste, ki nimajo vinjete, pa sprožil postopek. Slovenski vozniki bodo od Darsa kmalu prejeli pismo in v njem obvestilo o kršitvi ter kazen 300 evrov, tuji vozniki pa ne.

Mednarodna izmenjava podatkov za kršitve, ki jih ugotavljata policija in redarstvo, še nekako deluje. Za kršitve, ki jih ugotavljajo drugi organi, pa ne. Evropska unija je lani sicer sprejela predpis, da izmenjava podatkov velja tudi za kršitelje cestnin, vendar novosti niso še ratificirale vse članice in dokler tega ne storijo, izmenjave ne bo.

“Tuje kršitelje bodo zato nadzorniki skušali ustaviti in jih oglobiti na kraju, če tega ne bodo uspeli, pa bo njihov prekršek zabeležen v sistemu. Ko bodo drugič pripeljali na naše avtoceste, jih bo sistem avtomatsko prepoznal, tako da jih bodo nadzorniki lahko takrat ustavili in jim predočili prejšnjo kršitev. Pa tudi, če bodo takrat imeli vinjeto,” je povedal Polc.

Draga tipkarska napaka

In kakšne težave so imeli vozniki prvi dan veljave e-vinjet? “Prejeli smo približno 50 klicev voznikov, ki so kupili vinjeto, pa jih je sistem zaznal kot prekrškarje. Kar pomeni, da so vpisali napačno številko svoje registrske oznake. Če je vinjeta začela veljati, se je ne da več stornirati,” jasno odgovarja Polc. Napaka bo voznike stala 260 evrov, oziroma 110 evrov za novo vinjeto in 150 (polovička od 300) za plačilo kazni. Glede na to, da moramo vozniki ob nakupu vinjete vpisati tudi tip svojega avtomobila, bo sistem zaznaval tudi razne poskuse goljufij. Kazen za goljufije znaša 500 evrov.

Ker so na naših avtocestah ta teden še (lahko) vozniki s klasično tedensko in do konca meseca s klasično mesečno vinjeto, čaka nadzornike do konca meseca še pregledovanje posnetkov vozil kršiteljev. “Kamere delajo tako dobre posnetke, da se jasno vidijo celotna vetrobranska stekla. Največja prednost novih kamer pa je, da bomo brez težav lahko nadzirali tudi ponoči. Do zdaj so naši nadzorniki lahko delali le pri svetlobi,” je sklenil Polc.


Najbolj brano