Drobni delčki, ki lahko prinesejo hude bolečine

Dobro delovanje ledvic je ključnega pomena za zdravje človeka, saj med drugim ledvice skupaj z mehurjem pripomorejo k učinkovitemu čiščenju telesa. Kadar je delovanje ledvic prizadeto, je torej prizadeto vse telo.

Ledvice skupaj z mehurjem pripomorejo k učinkovitemu čiščenju 
telesa.
Ledvice skupaj z mehurjem pripomorejo k učinkovitemu čiščenju telesa. 

SLOVENIJA > Osnovna funkcija ledvic je prečiščevanje odpadnih presnovkov, odvečne količine natrija in vode iz krvi ter njihovo odstranjevanje iz telesa. Vsako ledvico sestavlja približno milijon drobnih filtrov, ki prečiščujejo tekočino, ta pa se potem steka v zbiralca. Tekočina lahko potuje skozi ledvice kot razredčen seč ali pa se v njih iz seča resorbira voda in na ta način seč postane bolj koncentriran. Tako se v sečilih začnejo tvoriti trdni drobci (kamni).

Kako prepoznamo bolezen?

Značilne, ponavljajoče, močne bolečine v predelu ledvic, ki izžarevajo v medenico, do mehurja in spolnih organov, se pojavljajo v obliki kolik, ki se jim pogosto pridružijo še zvišana telesna temperatura in slabost ter bruhanje, včasih tudi kri v seču. Ledvični kamen namreč potuje iz ledvičnega meha v začetni del sečevoda in če se na tem mestu zagozdi, ga poskuša sečnik z močnim krčenjem iztisniti naprej. Bolečina popusti takoj, ko ledvični kamen zdrsne v sečnik ali pa se vrne v ledvični meh.

Glede na obliko in velikost so kamni različni, saj nekaterih ne moremo videti s prostim očesom, drugi pa imajo lahko tudi do 2,5 cm premera

Nemalokrat jih odkrijejo čisto naključno

Glede na spol se kamni pogosteje pojavljajo pri moških, saj je izguba tekočine pri njih večja, ker morda intenzivneje trenirajo, imajo bolj fizično naporno delo in podobno. Najpogosteje v starostni skupini od 25. do 50. leta, lahko pa tudi pozneje ali prej, že pri otroku, ampak to le v redkih primerih. Pri ženskah se običajno pojavijo v rodnem obdobju, med nosečnostjo, ko pride do kakšnih premikov, izgube tekočin so večje, zato nastane kamen. Lahko pa jih najdemo naključno, saj je med nosečnostjo pregled z ultrazvokom pogostejši in opazimo kamne, ki so bili prisotni že prej. Drugače se pri ženskah prav tako običajno pojavijo od 25. do 50. leta. Znani so še nekateri dejavniki, ki povečujejo verjetnost nastanka ledvičnih kamnov. Med njimi so prehranski dejavniki (nizek vnos tekočin, sok grenivke, nadomestki kalcija in drugi), nekatere bolezni (pogosta vnetja sečil, hiperparatireoidizem, sarkoidoza, putika, sladkorna bolezen, crohnova bolezen, cistinurija) in zdravila (diuretiki, antacidi, glukokortikoidi).

Ledvični oziroma sečni kamni so poimenovani po mestu nastanka: ledvični, sečevodni kamni in kamni sečnega mehurja. Proces nastajanja kamnov pa imenujemo urolitiaza.

Brez odlašanja k zdravniku

Izkušnje ljudi, ki so se že spopadli s to težavo, kažejo, da hude bolečine obolelega hitro pripeljejo k zdravniku, neredko celo v ambulanto za nujno medicinsko pomoč. Vsekakor je pri vsaki močni, dalj časa trajajoči oziroma ponavljajoči bolečini v ledvenem predelu nujno, da vas pregleda osebni zdravnik, ki najbolje pozna vaše splošno zdravstveno stanje in morebitne druge bolezni, naslednji korak pa bo usmeritev k specialistu. Z ledvičnimi kamni se najpogosteje srečuje urolog, ki bo opravil potrebne preiskave, predlagal nadaljnje postopke in odstranitev ledvičnih kamnov s primerno metodo.

Kako poteka zdravljenje?

Zdravljenje je v prvi vrsti odvisno od velikosti kamna oziroma kamnov. Pri manjših je velika verjetnost, da se bodo izločili sami, zato lahko zdravnik svetuje, da počakamo dva tedna in z analgetiki ublažimo bolečine. Na srečo klasični kirurški posegi, ki so za bolnika tudi najbolj invazivni, danes skoraj niso več potrebni. Endoskopski posegi so za bolnika bistveno manj obremenjujoči in se v praksi večkrat uporabljajo, predvsem ko gre za velike kamne ali kamne na določenih mestih. Najmanj invaziven poseg je zunajtelesno drobljenje s pomočjo zvočnih valov, ki je prva metoda izbora za večino bolnikov z ledvičnimi kamni. Izvaja se s pomočjo naprav, ki pošiljajo usmerjene zvočne valove v smeri proti kamnu. Ti valovi razbijejo kamen, ki se nato lažje spontano izloči v obliki majhnih drobcev.

Prehrana in dieta

Daleč najpomembnejši ukrep, usmerjen predvsem v preprečevanje nastajanja kamnov, je uživanje dovolj velike količine tekočin. S tem spodbujamo izločanje večjih količin urina, ki je zato tudi bolj razredčen, v takšnih pogojih pa kamni težje nastajajo. Običajno se bolnikom z ledvičnimi kamni priporoča, da zaužijejo toliko tekočine, da bi čez dan izločili od dva do 2,5 litra urina. Dolgo časa je veljalo, da je za bolnike z ledvičnimi kamni priporočljiva prehrana z omejenim vnosom živil, ki vsebujejo kalcij. Danes vemo, da to ne drži. Resnica je pravzaprav ravno nasprotna. Raziskave so pokazale, da prehrana z omejenim vnosom kalcija privede do še hitrejšega nastajanja ledvičnih kamnov, zato se bolnikom priporoča normalen vnos mlečnih izdelkov in drugih živil s kalcijem. Priporočljivo pa je omejiti vnos soli s hrano. Uživanje soli namreč poveča izločanje kalcija z urinom.


Najbolj brano