30 let someljejskega združenja

Pred petimi leti so na Zemonu ustanovni člani društva Sommelier Slovenije Boris Gašparin, današnji predsednik Ivan Peršolja, Katja Kavčič, Davorin Škarabot in gostitelj Tomaž Kavčič (na fotografiji z leve) rezali torto na svečanosti ob četrt stoletja delovanja društva Sommelier Slovenije. Prav danes mineva 30 let od njegove ustanovitve in v bolj naklonjenih časih bi bila v dvorani dvorca Zemono na mizi spet torta.

 Foto: Radivoj Zavadlav/FaPZ
Foto: Radivoj Zavadlav/FaPZ

PRIMORSKA > Zdravica bo danes pozno popoldan tako na daljavo, po spletu. Društvo je bilo v največjo mednarodno someljejsko zvezo ASI sprejeto leta 1994 na zasedanju v Kaliforniji, v svojem delovanju pa so premočrtno zagovarjali in dvigali vinsko kulturo, kulturo mize in nasploh odnos do gastronomije.

Prek 1000 slušateljev je za uspešno opravljen izpit ob koncu izobraževanja prejelo diplome someljeja prve stopnje, na šestih tečajih druge stopnje je bilo uspešnih 163 kandidatov, tretjo stopnjo izobraževanje pa je doseglo 90 someljejev.

Člani društva v prepoznavni črni opravi z metuljčki v vinski barvi so prisotni na številnih prireditvah, veliko jih dela v gostinstvu, med njimi pa je tudi veliko zapriseženih ljubiteljev vin iz drugih branž, ki so na someljejskih tečajih pridobili poglobljeno znanje o vinu in gastronomiji nasploh. T

ako želja vodstva društva kot publike je, da bi someljejsko izobraževanje opravilo čim več gostincev, saj žal prepogosto velja, da ponudba in strežba vin v gostinstvu nista na ravni kakovosti in širine ponudbe vin iz slovenskih vinorodnih okolišev. V organe upravljanja so ustanovitelji v zadnjem času vključili več mladih, kar pomeni, da se na čelu društva Sommelier Slovenije počasi obeta generacijski obrat in svež veter.


Najbolj brano