V blokih ogrevanje na plin tudi štirikrat dražje

Dražja elektrika in zemeljski plin bosta udarila po žepu številne stanovalce blokov, opozarjajo upravniki večstanovanjskih stavb. Dobavitelji energentov namreč te stavbe obravnavajo kot poslovne odjemalce, za katere se cene energentov dnevno spreminjajo in so trenutno štirikrat višje kot cene za gospodinjstva.

V blokih, ki se ogrevajo z zemeljskim plinom, bo cena ogrevanja 
odvisna od tega, ali jih distributerji obravnavajo kot  gospodinjske 
ali kot poslovne odjemalce.  Foto: STA
V blokih, ki se ogrevajo z zemeljskim plinom, bo cena ogrevanja odvisna od tega, ali jih distributerji obravnavajo kot gospodinjske ali kot poslovne odjemalce.  Foto: STA

SLOVENIJA, PRIMORSKA > V preteklosti ni bilo zapletov okoli tega, ali naj etažni lastniki energijo plačujejo po poslovnem ali gospodinjskem odjemu. Cene elektrike in zemeljskega plina so bile stabilne, upravniki večstanovanjskih zgradb pa so kot poslovni odjemalci pri dobaviteljih lahko izpogajali nižjo ceno, kot je bila po ceniku za gospodinjstva.

Etažni lastniki v neenakopravnem položaju

Zdaj so se stvari spremenile: medtem ko je cena za gospodinjski odjem fiksna in se pri dobaviteljih giblje med 30 in 50 evri za megavatno uro, se cena poslovnega odjema dnevno določa na svetovnih trgih in je trenutno nekje med 110 in 120 evri za megavatno uro. Upravniki opozarjajo, da pri sklepanju novih pogodb nimajo izbire: praviloma so prepuščeni dobaviteljem, ki jih avtomatično obravnavajo kot poslovne odjemalce.

Kaj pravijo dobavitelji?

“Dobavitelj pri pogovorih z upravniki ne pozna ozadja, kakšna je stavba, koliko je gospodinjskih odjemalcev in ali so v poslopju tudi poslovni prostori. Zato je nemogoče pavšalno oceniti in se dogovoriti za gospodinjski odjem,” odgovarjata dobavitelja Elektro energija in Gen-i. Kot dobavitelji se pogovarjajo z upravnikom, ki je poslovni odjemalec. Pri Petrolu pa pojasnjujejo, da odjemalce razvrščajo glede na količino letne porabe energenta: “Pri skupni porabi nad 100 megavatnih ur zemeljskega plina na leto se odjemalec klasificira med poslovne odjemalce.” Takšen režim sta za večstanovanjske stavbe s skupno kurilnico predvidela tudi Agencija za energijo in ministrstvo za infrastrukturo, zato stavbe, ki letno presežejo 100 megavatnih ur “ne morejo izbirati med poslovnim in gospodinjskim odjemom,” so nam pojasnili.

V združenju upravnikov nepremičnin so prepričani, da so zaradi tega etažni lastniki neenakopravni z ostalimi gospodinjstvi. “Vsi gospodinjski odjemalci so potrošniki, energente uporabljajo za svoje potrebe, za potrebe svojih domov in to ne more biti prepuščeno odločitvam dobaviteljev oziroma njihovi prosti presoji, ampak bi morala država udariti po mizi in zadeve urediti enako za vse,” poziva Boštjan Udovič, predsednik Zbornice za upravljanje z nepremičninami, pod okriljem katere se združujejo upravniki. Od ministrstva oziroma Agencije za energijo pričakujejo, da bo dobaviteljem jasno povedala, da naj večstanovanjske zgradbe obravnavajo kot gospodinjske odjemalce.

Pravočasno bi morali skleniti nove pogodbe

Z ministrstva za infrastrukturo nam včeraj niso odgovorili, ali bodo prisluhnili tem pozivom, Agencija za energijo pa je na svoji spletni strani pred tednom pojasnila, da se skupna kotlovnica na zemeljski plin obravnava kot poslovni odjem zemeljskega plina. Dobavitelji so zato upravnike večstanovanjskih zgradb obravnavali kot poslovne odjemalce, ti pa so si - ker kupujejo večje količine energentov - lahko izpogajali nižje cene.

Tudi pri večstanovanjskih stavbah so končni potrošniki gospodinjstva oziroma fizične osebe, pravijo v Združenju upravnikov nepremičnin.

Če bi pravočasno sklenili nove pogodbe o dobavi zemeljskega plina, bi se izognili visokim cenam, so upravnikom dali vedeti v Agenciji za energijo. V Združenju upravnikov odgovarjajo, da upravniki niso strokovnjaki za energetiko in da pogodbe sklepajo ob izteku starih.

Na Primorskem k sreči ni zemeljskega plina

Zaradi vsega povedanega, lahko ponekod etažni lastniki pričakujejo zelo visoke položnice za ogrevanje. Težave prav na Primorskem ne bodo tako razsežne, pojasnjuje Dejan Radič iz Tabor upravljanja, ki upravlja z več bloki v Postojni, Pivki, Sežani, Kopru, Izoli, Portorožu, Ankaranu in na Spodnjih Škofijah. “Na Notranjskem in Primorskem ni drastičnih sprememb izključno zaradi tega, ker tukaj ni zemeljskega plina,” za jugozahodni del države pravi Radič. Večina večstanovanjskih stavb se še vedno ogreva na kurilno olje, kjer ni podražitve.


Najbolj brano