Vse več nevarnih belih “koškov” na borovcih

Gnezda gosenic borovega (ali pinijevega) sprevodnega prelca so v zadnjih toplejših zimah vse pogostejša na Krasu, pa tudi v Istri in na Goriškem. Na pristojnem zavodu za gozdove opažajo povečanje njihovega števila od konca leta 2019, povečuje pa tudi v aktualni sezoni. Nevaren je predvsem za radovedne pse, alergijo pa povzroča tudi pri ljudeh.

V zadnjih letih je na obronkih gozdov vse več gnezd borovega 
prelca. Foto: Petra Mezinec
V zadnjih letih je na obronkih gozdov vse več gnezd borovega prelca. Foto: Petra Mezinec

KRAS > Konec leta 2019 se je na območju kraškega gozdnogospodarskega območja izrazito povečala prisotnost pinijevega sprevodnega prelca, največjo koncentracijo gnezd so opazili na Krasu, obronkih Vipavske doline in v slovenski Istri, je pojasnil Matej Kravanja iz sežanske enote Zavoda za gozdove Slovenije.

Gosenični dermatitis

“Leta 2020 je pinijev sprevodni prelec prešel v gradacijo. Pojavljal se je vse leto, še izrazitejše pa pozno jeseni 2020. Napadeni so bili predvsem borovci na prisojnih gozdnih robovih, ob prometnicah in bližje naselij,” je dodal Kravanja.

Nataša Tozon

predstojnica Klinike za male živali na Veterinarski fakulteti v Ljubljani

“V primeru stika psa z gosenicami in pojavu znakov, še posebej, če se pridruži slinjenje, otekanje ter oteženo dihanje, svetujemo čimprejšnji obisk veterinarja.”

Stik s pinijevim sprevodnim prelcem ne povzroča težav le psom, ampak tudi ljudem. Gosenice prelcev imajo na telesu drobne, lomljive, strupene ožigalne dlačice, ki vsebujejo toksin, ki povzročajo sproščanje histamina. Dlačice lahko tudi pri ljudeh sprožajo alergično reakcijo. Gre za gosenični dermatitis, pravijo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Težave nastopijo ob neposrednem stiku z gosenicami, še bolj pogost pa je prenos dlačic po zraku, lahko pa jih povzroči tako stik z živimi kot mrtvimi gosenicami.

Pri odstranjevanju je potrebna previdnost

Kot pojasnjujejo na zavodu za gozdove, v naravi gnezd pinijevega sprevodnega prelca ne odstranjujejo, saj so nevarna zgolj za mlade borovce, na starejših prevelike škode ne povzročajo, drugače pa je z borovci na javnih površinah, saj lahko dlačice pridejo v stik z občutljivimi ljudi.

Pri odstranjevanju vej, na katerih so gnezda, je zato potrebna previdnost in primerna zaščita, ne le rok, temveč tudi obraza in dihal, še opozarjajo. Edini način, da škodljivce do konca uničijo, pa je sežig gnezd.

Dobro ozaveščeni lastniki psov

Da so gosenice pinijevega prelca nevarne predvsem za pse, je znano že dlje časa, zato večina lastnikov psov dobro ve, da morajo v spomladanskem času, ko gosenice v sprevodih zapuščajo gnezda na borovcih, paziti na štirinožce, saj lahko stik z gosenicami pri psih sproži hude in usodne reakcije.

Kljub temu v sežanski veterinarski ambulanti obravnavajo približno deset primerov letno.

Nataša Tozon,predstojnica Klinike za male živali na Veterinarski fakulteti v Ljubljani, zato pri otekanju jezika, ki ga povzroči stik z gosenico, svetuje spiranje z vročo vodo ali kisom. Poškodbe, ki nastanejo zaradi posledic zastrupitve z dlačicami gosenic, zdravijo simptomatsko, z lajšanjem posledic. S prizadete površine je seveda priporočljivo odstraniti dlačice, kar lahko lastniki naredijo z lepilnim trakom ter izpiranjem, vendar tega naj ne počnejo z golimi rokami, svetuje veterinarka. Zaradi nevarnosti, da z dlačicami pridemo v stik tudi lastniki psov, je priporočljiva uporaba rokavic. Prizadetega mesta pa se ne smejo dotikati. “V primeru stika psa z gosenicami in pojavu znakov, še posebej, če se pridruži slinjenje, otekanje ter oteženo dihanje, svetujemo čimprejšnji obisk veterinarja. Pogosto je potrebno tudi intenzivno hospitalno zdravljenje,” je še povedala strokovnjakinja.


Najbolj brano