V Kosovelovem domu slike, animirani film, teater ...

V Kosovelovem domu Sežana bodo v naslednjih dneh gostili likovno, filmsko, gledališko, glasbeno in še kako umetnost, začenši z drevišnjo otvoritvijo slikarske razstave.

V četrtek bo ustvarjanje animiranih filmov predstavil Kolja Saksida, 
avtor slovite serije filmov Koyaa.
V četrtek bo ustvarjanje animiranih filmov predstavil Kolja Saksida, avtor slovite serije filmov Koyaa.  

SEŽANA > Danes ob 18. uri se bo v Veliki galeriji Ivana Varla predstavil Viktor Šest (1956) iz Maribora, ki je pred štirimi desetletji diplomiral na oddelku za slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. “Na slikovni oder postavlja najrazličnejše ljudi, posameznika ali skupino. Izbira jih iz preteklosti in sedanjosti, iz javnega in zasebnega življenja, vselej znova pa se druži z glasbeniki, baletnimi plesalkami, športniki in literarnimi liki. Njegovi junaki so zgovorni pripovedovalci, so akterji različnih življenjskih situacij in vlog,” je med drugim zapisala umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn. Razstava Šestovih slik bo na ogled do 6. februarja.

Animirani film za vse

V četrtek ob 17. uri bodo v ciklu “filmšulskih” predstavitev filmskih poklicev obiskovalcem predstavili ustvarjanje animiranega filma. O njem bo v pogovoru s Palomo Pertot govoril gost Kolja Saksida, režiser, producent in pedagog, ki je magistriral na umetniški univerzi École cantonale d'art de Lausanne (ECAL) v Švici. Je eden naših vidnejših avtorjev animiranih filmov, uspešen tudi na filmskih festivalih po svetu. “S prenašanjem znanja in izkušenj ozavešča vse starostne skupine o neomejenih izraznih možnostih vseh tehnik stop animacije, ki omogočajo širok spekter podajanja zgodb,” so zapisali v vabilu na srečanje z avtorjem, ki je med drugim tudi pridruženi profesor na Akademiji umetnosti Univerze v Novi Gorici in ustanovitelj produkcijske hiše ZVVIKS. Vstop bo prost.

Letos bodo v Filmšuli izpeljali še tri predavanja, eno od njih v Gorici, kjer sodelujejo s Kinoateljejem.

Štiri torke (25. januarja, 1. in 15. februarja ter 1. marca) bo režiser Jernej Kastelec v prostorih Višje strokovne šole Sežana med 17. in 20. uro vodil delavnico osnovne montaže video in filmskih vsebin, namenjeno vsem, zlasti mladim od 12. leta dalje, ki za udeležbo ne potrebujejo predhodnega znanja.

Predstava in koncert

V soboto ob 20. uri bo Mestno gledališče ljubljansko v Sežani gostovalo s predstavo Jazz, ki jo bo Kosovelov dom gostil s sodelovanjem Kluba študentov Sežana. V romantični drami, ki jo je režiral njen avtor Nejc Gazvoda, življenjska in igralska sopotnika Ajda Smrekar in Sebastian Cavazza uprizorita srečanje pianista in skrivnostne neznanke na zabavi v maskah. Na koncu večera se dogovorita, da se bosta na istem balkonu znova srečala ob letu osorej ... in tako nadaljnjih pet let, ne da bi vedela, kako je drugemu ime.

Naslednji četrtek, 20. januarja, bo v Kosovelovem domu koncert skupine Tabu, tokrat akustične.


Najbolj brano