Na območju pregrade Suhorca vrtajo 100 metrov globoko

Pod vasjo Suhorje, blizu zlitja potokov Padež in Suhorca, so delavci ta teden začeli vrtati 30 in 100 metrov globoke vrtine na območju predvidenih bodočih pregrad za vodni zajetji Padež (na fotografiji) in Suhorca.

 Foto: Marica Uršič Zupan
Foto: Marica Uršič Zupan

PADEŽ, SUHORCA > Dela potekajo v sklopu projekta Ureditev oskrbe prebivalstva s pitno vodo slovenske Istre in kraškega zaledja. “Izvajajo se raziskave geološko-geomehanskih in seizmičnih pogojev izgradnje akumulacije na potoku Suhorica in raziskave geološko-geomehanskih pogojev izvedbe zajezitve na potoku Padež,” so nam pojasnili na ministrstvu za okolje in prostor, ki vodi projekt zagotovitve vodnega vira za slovensko Istro.

“Izvedene bodo tri raziskovalne strukturne vrtine globine 100 metrov v profilu pregrade in tri raziskovalne strukturne vrtine globine 30 metrov na lokaciji pregrade Padež,” so še dodali.

Projekt uživa podporo istrskih občin in države, na veliko pomislekov pa je naletel med domačini, civilno družbo in večino vodarske stroke, ki opozarjajo predvsem na številne nejasnosti in protislovja. Nekatera bomo osvetlili v nizu člankov v prihodnjem tednu. V prvem, v ponedeljek, o tem, ali utegne hitenje s projektom vodo za Istro celo odmakniti še dlje v prihodnost.


Najbolj brano