Taktirka v roke mladega domačina?

Tri odlične, razprodane božično-novoletne koncerte pihalne godbe je zaznamovalo še čustveno slovo od dirigenta, slovitega profesorja in klarinetista Andreja Zupana. Taktirko v Cerknem je odložil zaradi preobremenjenosti. Orkester novega dirigenta še išče.

Profesor in klarinetist Andrej Zupan se je po 18-letih vodenja cerkljanskega pihalnega orkestra  od njega 
poslovil.   Foto: Bojan Tavčar
Profesor in klarinetist Andrej Zupan se je po 18-letih vodenja cerkljanskega pihalnega orkestra od njega poslovil.  Foto: Bojan Tavčar

Sloviti klarinetist, Ljubljančan Andrej Zupan je na čelo pihalnega orkestra godbenega društva Cerkno stopil jeseni leta 2003 in z njim nanizal množico nepozabnih koncertov. Po zadnjem od treh lanskih božično-novo letnih je taktirko odložil. Ker se je zato odločil zadnji hip, se orkester z novim dirigentom še dogovarja.

Slovo od Zupana je bilo čustveno. Sodelovanje, ki je trajalo polnih 18 let, je poleg pomlajevanja, kakovostne rasti, množice tematsko obarvanih koncertov in gostovanj spletlo tudi trdno prijateljstvo. Zato je Zupan, profesor klarineta na Akademiji za glasbo in Konservatoriju za glasbo in balet, odmevni solist z množico ploščkov in vodja še dveh pihalnih orkestrov, navkljub dolgoletni preobremenjenosti odločitev za slovo sprejel šele decembra.

“Slovo nikoli ni enostavno, a smo Zupana razumeli. Poleg množice poklicnih obveznosti ima še majhni hčeri. Predvsem njima želi posvetiti več časa. Vodil nas je 18 let, kar je največ od vseh dirigentov v naši 48-letni dobi,” je povedal predsednik društva, tolkalist Robert Kuralt.

Pred slovesom je orkester, takoj po tradicionalnem festivalu Pihnfestu, popeljal skozi vaje za nedavne praznične koncerte. Enostavno zabavno so poimenovali niz skladb iz najbolj znanih animiranih filmov in risank in navdušili. Čeprav je vaje epidemija vseskozi oteževala, so ga odigrali v velikem slogu in v navdušenje publike. Koncert so ponovili trikrat in vse tri razprodali. V čustvenem slovesu od Zupana je bilo čutiti tudi nekaj nelagodja.

“Naša godbena pot se bo nadaljevala. Mladi, ki pridno polnijo naš, sedaj 50 članski orkester, bodo postopno prevzemali vajeti v svoje roke. Iz vrst mladih in domačega okolja pričakujemo tudi novega dirigenta. Ker se z njim še dogovarjamo, imena še ne želimo objaviti. Prepričan sem, da bomo ob tednu dogovore v prid orkestru sklenili in novega umetniškega vodjo predstavili javnosti,” je prepričan Kuralt.


Najbolj brano