Stari Slovani zdaj tudi v stripu ... in na razstavi

V Veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma so sinoči odprli razstavo Pod svobodnim soncem z ilustracijami, ki jih je Damijan Stepančič ustvaril za strip po istoimenskem romanu Frana Saleškega Finžgarja. Razstava predstavlja tudi zgodovino nastanka in življenja romana, ki ga je za strip priredil Goran Vojnović.

 Damijan Stepančič je ilustriral prizore iz zgodovinskega romana, ki ga je za strip priredil Goran Vojnović.
Damijan Stepančič je ilustriral prizore iz zgodovinskega romana, ki ga je za strip priredil Goran Vojnović.  

LJUBLJANA > Damijan Stepančič (1969), akademski slikar, ki živi in ustvarja v Senožečah, je eden naših najuspešnejših ilustratorjev, lani je bil skupaj s pisateljem Petrom Svetino celo nominiran za ugledno Andersenovo nagrado.

Stripa, ustvarjenega po Finžgarjevi klasiki, se je “lotil velikopotezno, ujel je monumentalne trenutke pripovedi, s suvereno likovno govorico to njihovo veličino še poudaril, obenem pa ostal senzibilen pri tistih likovnih elementih, ki gradijo značaje junakov in oseb”, so zapisali v Cankarjevem domu.

Na ogled so zlasti Stepančičeve ilustracije iz stripa, h kateremu je spremno besedilo prispeval etnolog dr. Janez Bogataj, Finžgarjev pranečak, ki bo tudi na čelu enega od štirih javnih vodenj po razstavi. Dvakrat bo obiskovalce vodil Stepančič, enkrat pa še pisatelj Goran Vojnović.

Literarna klasika Frana Saleškega Finžgarja Pod svobodnim soncem je pred dvema mesecema izšla še kot strip. Uroš Grilc iz zavoda Škrateljc, ki je izdal strip, je ob predstavitvi povedal, da izid predstavlja pomembno etapo v več kot stoletni zgodovini velikega slovenskega epa, ki je po njegovi presoji največja slovenska knjiga, doživela pa je že več kot 40 ponatisov. Finžgar je zgodovinski roman po letu 1906 sprva objavljal v podlistkih, knjiga pa je prvič izšla leta 1912.

Janez Bogataj je dodal, da je Finžgar kar dolgo čakal na ilustracije, čeprav si je že sam od začetka zamišljal roman, obogaten s podobami. Prvi ga je leta 1951 ilustriral Slavko Pengov. Tista izdaja je bila po Bogatajevi oceni neke vrste zametek stripa.


Najbolj brano