Novoletni streznitveni šok

Novo leto je še prehitro prineslo popolno streznitev. Omikron je v razmahu, v nebo gredo tudi cene energentov, ki jim bodo posledično sledila tudi druga povišanja cen storitev, blaga, hrane. S pametnimi ukrepi pa že spet zamujamo.

O (ne)pripravljenosti različnih sistemov, od zdravstva, šolstva in socialnega varstva naprej na pretečo grožnjo kadrovskega osipa zaradi večjega števila obolelih - upamo, da blažje - in s tem povezanih karanten, pravzaprav bolj kot ne ugibamo in upamo, da bodo nekako vzdržali, čeprav se nam lahko zgodi, da bomo že konec prihodnjega tedna beležili po 10.000 okuženih dnevno. V zadnjem tednu se je število okuženih več kot podvojilo, kar kaže na strmo vzpenjajočo se krivuljo.

Namesto ukrepov, ki bi energetsko draginjo blažili, smo dobili podražitev omrežnine, ki bi res težko prišla ob bolj neprimernem času!

Razen predlaganega skrajšanja karantene drugih ukrepov za zdaj še ni na vidiku. Je pa na vidiku tudi nova bolezen flurona, posledice katere so še bolj kot ne neznanka. Debata, ki se je razvnela okrog morebitne uveljavitve obveznega cepljenja proti covidu-19, ob že tako izjemno skromnem interesu za cepljenje s prvim odmerkom, pa žal k izboljšanju trenda ne bo prispevala. Kot je posvarila komisija za medicinsko etiko, tudi zaradi neenotnosti stroke, ki prispeva k proticepilskemu razpoloženju v družbi.

Pa tudi če bi teoretično za določene skupine cepljenje vendarle postalo obvezno, kar bi bilo tudi etično utemeljeno, se pred pljuskom petega vala ne bi mogli več pravočasno ubraniti. Morda bi se vsaj pred morebitnim šestim, sedmim...

Na drugi strani pa so gospodarstvo še pred omikronom začele zaustavljati rekordne cene električne energije, ki je dosegla celo šestkratne vrednosti cen iz leta 2021. In ukrepi države? Namesto takšnih, ki bi energetsko draginjo blažili, smo dobili podražitev omrežnine, ki bi res težko prišla ob bolj neprimernem času!

Med gospodinjskimi odjemalci so se nekateri socialno šibkejši že znašli v energetski revščini, mrzlim radiatorjem pa bi lahko kmalu sledili tudi prazni hladilniki.

Med poslovnimi odjemalci, sploh energetsko intenzivnimi, pa bi se visoke cene elektrike - če ustrezne pomoči ne bo - lahko odrazile v zmanjšanju proizvodnje, opuščanju določenih programov, odpuščanju zaposlenih ali pa dvigovanju cen in s tem izgubljanju konkurenčnosti, zmanjšanju vlaganja v razvoj... Pri čemer ne gre pozabiti, da bo moralo prav gospodarstvo, ki si je lani - sicer resda tudi po zaslugi državnih ukrepov - komaj dobro opomoglo, zdaj plačevati tudi visok javni dolg, h kateremu so med drugim prispevali prebohotni državni dodatki javnemu sektorju. In smo že spet pri nekonsistentnosti državnih ukrepov.


Preberite še


Najbolj brano