Referendumski namigi izolske politike

Pred referendumom 9. januarja smo preverili, kako največje politične stranke in liste v izolskem občinskem svetu nagovarjajo volilce. Jim bodo svetovali, naj podprejo ali zavrnejo uveljavitev Odloka o Občinskem prostorskem aktu (OPN)?

Pred referendumom 9. januarja  smo  preverili, kako največje  
politične stranke in liste v izolskem občinskem svetu nagovarjajo  
volilce. Foto: Vir: Občina Izola/ Jaka Ivančič
Pred referendumom 9. januarja smo preverili, kako največje politične stranke in liste v izolskem občinskem svetu nagovarjajo volilce. Foto: Vir: Občina Izola/ Jaka Ivančič

IZOLA > Župan Danilo Markočič je iz vrst Desusa, tako da so trije svetniki te stranke na julijski seji občinskega sveta podprli sprejem OPN. Pojasnili so, da je treba stare prostorske akte posodobiti in uskladiti z novo zakonodajo ter občanom in gospodarstvu omogočiti napredek.

Izolane nagovarjajo, naj podprejo OPN

“Člane in simpatizerje nagovarjamo, naj na referendumu prispevajo glas za sprejem OPN. To počnemo brez vsiljevanja, zavajanja, laži ali groženj. Za morebitni uspeh, dosežen s prej navedenimi ravnanji, menim, da ne bi bil uspeh za nikogar,” nam je v imenu Desusa povedal podžupan Vlado Marić.

Vlado Marić (foto: Tomaž Primožič/FPA)

Socialni demokrati, ki imajo štiri svetnike in podžupana Alekseja Skoka, občane pozivajo, naj na referendumu obkrožijo “za”, in utemeljujejo, da OPN prinaša pozitivne rešitve in posodablja zastarele prostorske akte, ki predvidevajo nekatere umestitve, na primer tovarn ob morju, ki si jih Izolani ne želijo več. “OPN prinaša digitalizacijo prostorskega upravljanja, kar pomeni hitrejše pridobivanje gradbenih dovoljenj, in omogoča nov kulturni center, dom upokojencev, muzej ribištva, garažne hiše, vzpostavitev lokalnega avtobusnega omrežja, nove trge in parke.” V 25-metrskem priobalnem pasu si želijo neprekinjene promenade od območja pod Belvederjem do odseka proti Žusterni.

Kakšni bodo dokončni izvedbeni prostorski akti, naj bi bilo odvisno predvsem od občanov. “Tudi o njih bo mogoče sklicati referendum, česar se bodo morali zavedati morebitni investitorji, bodoča občinska vodstva in prebivalci," pravijo v SD.

Aleksej Skok (foto: Tomaž Primožič/FPA)

“OPN kot nonina potica”

Trije svetniki liste Ponosni na Izolo gledajo na OPN kot na najpomembnejši občinski dokument v tem obdobju, v katerem je zapisano, kako se bo občina razvijala in kaj bo ponujala vsem, ki v njej živijo.

“Lahko smo zadovoljni, da imamo sprejet OPN, saj prinaša podlage za razvoj šolstva, športa, kmetijstva, turizma in drugih panog, ki pomenijo sožitje s tistim, kar že imamo in želimo razvijati. Na referendumu bomo glasovali 'za' OPN, ker je plod večdesetletnega dela in postavlja jasna pravila za vse,” pojasnjuje novi vodja svetniškega kluba in znani olimpijec Vasilij Žbogar. V tem prazničnem času ga primerja z noninim receptom za potico; čeprav jo je vselej mogoče malo izboljšati, je skoraj vsem najboljša praznična sladica. “Tudi OPN je dober za veliko večino Izolanov, saj prinaša, kar je dobro za Izolo. Zavihajmo torej rokave in gremo naprej!”

Vasilij Žbogar (foto: Tomaž Primožič/FPA)

Oporekali so sprejetju OPN

Svetnika liste Izola Prihodnosti sta vsebini OPN oporekala že, ko so ga sprejemali v občinskem svetu. “V prvi vrsti se zavzemamo, da bi imela občina posluh za občane; če si novih zazidalnih površin ne želijo in imajo za to tehtne argumente, naj občina to upošteva. Skupnih rešitev ni težko najti, treba se je le uskladiti. Moti nas dejstvo, da je občina za pet razvojnih projektov z lahkoto uredila vse potrebne dokumente, kmetje, ki na ureditev novih kmetij čakajo že desetletja, pa ne pridejo na vrsto,” v imenu liste opozarja Nataša Čerin.

Nataša Čerin (foto: Tomaž Primožič/FPA)

Dodaja še, da če bodo kmetijske površine spremenjene v zazidalne, ne bo hitrega in poceni načina, da jih vrnejo v prvotno stanje, pa čeprav bodo začeli s postopki za spremembo OPN. “Morebitne odškodninske tožbe in druge izstavljene račune pa bomo, kot vedno, plačali občani.”

V tričlanski listi Mef in Izolani volilcev in podpornikov ne nagovarjajo, kako naj glasujejo, prepričani so, da bodo glasovali v javnem interesu.

Dušan Ambrož (foto: Tomaž Primožič/FPA)

Sami so glede priprave in sprejemanja OPN izražali pripombe, “zato smo glasovali proti sprejemu takšnega dokumenta, a nas je županova interesna koalicija gladko preglasovala”. “Dokument je nastajal daleč od občanov in tudi ko so ti podali pripombe na njegov osnutek, so bile v glavnem spregledane. Posebej smo izpostavili problem znanih večjih izolskih kmetov, ki že več kot desetletje čakajo na umestitev kmetij, pa so bili zavrnjeni z utemeljitvami, ki ne držijo. Naše pripombe na račun favoriziranja tako imenovanih petih razvojnih projektov so ostale brez odziva. Župana smo pozivali, naj prisluhne vsaj potrebam kmetov, pa se ni zgodilo nič, razen obljube, da bodo kmetje prišli na vrsto po uveljavitvi OPN.”


Najbolj brano