Prvi Primorec je Lan

Prvi Primorec in prvi deček v novem letu v Sloveniji Lan Spahović se je ob 2.40 rodil v Izoli. Zadnjega novorojenčka v letu 2021 so zgolj nekaj minut pred polnočjo, prav tako dečka, povili v mariborski porodnišnici. Prvi novorojenčici Lina in Lila pa sta se minuto čez polnoč rodili v Mariboru in Ljubljani.

V Sloveniji sta se prvi novorojenčici v novem letu minuto čez 
polnoč rodili v Ljubljani in Mariboru, prvi deček pa v Izoli ob 
2.40.
V Sloveniji sta se prvi novorojenčici v novem letu minuto čez polnoč rodili v Ljubljani in Mariboru, prvi deček pa v Izoli ob 2.40. 

POSTOJNA, IZOLA, NOVA GORICA > Prva se je v postojnski porodnišnici rodila deklica Nika, prvorojenka presrečne mame Anje Miškovič iz Ljubljane. Na svet je privekala prvega januarja ob 7.56 zjutraj, težka je 3240 gramov in velika 52 centimetrov. Zadnji novorojenček minulega leta je bila prav tako deklica, Ivona, ki se je rodila ob 18.52 in je težka 3680 gramov.

Od vseh treh primorskih porodnišnic se je v minulem letu rodilo največ otrok v Bolnišnici za ženske bolezni in porodništvo v Postojni, in sicer skupno 1715 otrok, kar je 113 otrok več kakor leto poprej. So pa lani imeli 16 parov dvojčkov, kar 6 parov manj kakor leta 2020. V porodnišnico v Postojni prihajajo starši iz cele Slovenije, od Obale pa vse do Prekmurja, kar pripisujejo priljubljenosti postojnske porodnišnice in dobri avtocestni povezavi.

Prvega dečka v Sloveniji smo dobili v Splošni bolnišnici Izola. Lan Spahović je prijokal v soboto ob 2.40 zjutraj, težak je 2890 gramov in velik 52 centimetrov. V izolsko porodnišnico prihajajo starši iz primorskih koncev, “včasih se najdejo tudi kakšni dopustniki iz tujine, ko se dojenček odloči priti na svet nekoliko prej,” so povedali v porodnišnici. V porodnišnici Izola so sicer v minulem letu skupno povili 596 novorojenčkov, in sicer 299 deklic ter 297 dečkov, od tega 6 parov dvojčkov.

Na porodniškem oddelku bolnišnice dr. Franca Derganca Nova Gorica so imeli mirno novoletno noč, zato pa je bil prvi dan novega leta nekoliko pestrejši, saj so povili kar štiri novorojenčke. Prvi novoletni otrok šempetrske porodnišnice je deček, rojen ob 10.56. V minulem letu so v porodnišnici dr. Franca Derganca skupno povili 574 dojenčkov. V vseh treh primorskih porodnišnicah so tako v letu 2021 povili 2885 novorojenčkov.

Prvi letošnji novorojenčici v Sloveniji sta se rodili v mariborski in ljubljanski porodnišnici. Tako mala Mariborčanka Lina, ki je ob rojstvu imela 3360 gramov in 51 centimetrov, kakor Lila, z 2710 grami in 50 centimetri, sta na svet prijokali minuto čez polnoč. Novopečenim staršem je čestital tudi predsednik Borut Pahor.


Najbolj brano