Bo volitve odločilo tudi okolje?

Leto, ki se izteka, nam je na področju okolja dalo jasno vedeti, da se z njim ne gre hecati. Tako kot tudi mnoga leta pred njim. A do izteka leta že pozabimo na pomladansko pozebo, poletne neznosne vročinske valove in sušo, točo, izruvana drevesa in jesenske poplave. Pozabimo tudi na poginule ribe v potokih, na travnik, ki ga je “povozila” nova cesta, na gozd, ki so ga posekali zaradi plinovoda ali vetrnih turbin, na kal, v katerem so zlate ribice izpodrinile domorodni živelj. Tudi planinski orel, ki ga je pri Cerknem jeseni ustrelil krivolovec, njegov kadaver pa je ta teden užalostil mnoge ljubitelje narave, bo kmalu le še bled spomin. Čeprav v Sloveniji gnezdi le nekaj čez 30 parov in so zato ogroženi. Zaradi njih, še redkejših orlov kačarjev in zaradi beloglavega jastreba so pred leti “padle” vetrne elektrarne na Volovji rebri in še danes se mnogi zgražajo, češ, kako “neumno, da so trije ptiči preprečili pomembno naložbo v obnovljive vire energije”.

Da je dilema ohraniti naravo ali povečati pridobivanje energije iz obnovljivih virov napačna, znanstveniki opozarjajo že dolgo, kažejo pa tudi letošnji evropski dokumenti za doseganje podnebne nevtralnosti in za ohranitev biotske raznovrstnosti. V vseh je jasno zapisano, da morajo vse države članice zastaviti energetske, okoljske in razvojne strategije ter akcijske načrte tako, da bodo hkrati reševale vsa tri področja. Pozabiti ali preseči je torej treba stare paradigme, namesto “ali vetrnice ali orli” bo treba iskati nove, inovativne načine za gospodarsko rast ob zmanjšani porabi energije in izboljšanju stanja okolja.

Vprašajmo stranke, kakšna stališča imajo do okoljskih in razvojnih dilem. Njihovo odgovori bodo za našo prihodnost mnogo pomembnejši kot ideološke teme.

Pa ne samo iz ljubezni do narave, temveč predvsem zaradi koristi za človeštvo, saj je prav narava tista, ki blaži za človeka usodne posledice podnebnih sprememb in onesnaževanja. Koristi za ljudi, nas državljane, so zato tiste, zaradi katerih bi morali na planinskega orla, ribe v potoku, suhi kraški travnik ali mokrišča misliti vse leto. In da, seveda, tudi pred aprilskimi (in novembrskimi) volitvami. Ker okoljska tematika že dolgo ni več samo domena zelenih strank, temveč bi morala biti središče vseh, saj posega na vsa področja in nam bo odločilno krojila prihodnost, tako kot nam sedanjost kroji covid-19.

Če torej stranke same pred volitvami ne bodo omenjale okolja, temveč bodo spet vabile in delile volilce na brezplodnih ideoloških temah, imejmo pamet vsaj volilci in jih vprašajmo, kakšna stališča imajo do okoljskih in razvojnih dilem in kako jih nameravajo reševati. Njihovo odgovori bodo namreč za našo prihodnost mnogo pomembnejši kot ideološke teme.


Preberite še


Najbolj brano