DZ sprejel nov interventni zakon za blažitev posledic covida-19

DZ je sprejel nov protikoronski zakon z dodatnimi ukrepi za omilitev posledic epidemije covida-19. Prinaša nove dodatke za najbolj ranljive, uvaja odškodninsko odgovornost za primer zapletov pri cepljenju ali uporabi zdravila proti covidu-19, duhove buri zvišanje zgornje meje uvrščanja zdravnikov v plačne razrede.

Medtem ko so poslanci obravnavali predlog desetega protikoronskega zakona, mu je pred parlamentom nasprotovala 
množica protestnikov. Po besedah predsednika stranke Resni.ca 
Zorana Stevanovića tudi zato, ker  se bojijo, da ustvarja podlago za 
uvedbo obveznega cepljenja. Foto: STA
Medtem ko so poslanci obravnavali predlog desetega protikoronskega zakona, mu je pred parlamentom nasprotovala množica protestnikov. Po besedah predsednika stranke Resni.ca Zorana Stevanovića tudi zato, ker se bojijo, da ustvarja podlago za uvedbo obveznega cepljenja. Foto: STA

LJUBLJANA > Deseti protikoronski paket (PKP10) prinaša solidarnostni dodatek upokojencem z nizkimi pokojninami in drugim ranljivim skupinam. Upravičenci bodo dodatek na svoj bančni račun prejeli do konca januarja. Država v PKP10 prepoznava tudi prispevek prostovoljcev in nepoklicnih pripadnikov civilne zaščite ter študentov in dijakov, ki so priskočili na pomoč v zadnjem valu epidemije.

Deseti protikoronski sveženj (PKP10) pa ima tudi rešitve, ki so pri nekaterih razlog za nezadovoljstvo. Razburja zlasti dvig najvišjega plačnega razreda za zdravnike in zobozdravnike. Ti se lahko zdaj uvrstijo največ v 57. plačni razred (osnovna bruto plača 3960 evrov, neto 2380 evrov), po novem pa bi se lahko v 63. plačni razred (osnovna bruto plača 5010 evrov, neto 2930). V sindikatih javnega sektorja opozarjajo, da to ruši plačna razmerja in da teh sprememb ne bi smela biti deležna le ena plačna skupina.

Solidarnostni dodatek za upokojence

300 evrov za upokojence s pokojnino do 523 evrov,

230 evrov za upokojence s pokojnino do 628 evrov,

130 evrov za upokojence s pokojnino do 732 evrov.

Predlog ne pomeni avtomatičnega zvišanja plač za zdravnike in zobozdravnike, ampak le določitev zgornje plačne meje zanje do konca leta 2022, odgovarjajo na ministrstvu za zdravje. Minister Janez Poklukar je pojasnil, da za naprej pripravlja pogajalska izhodišča za pogajanja z zdravniškim sindikatom Fides o tem, kako povišati plače zdravnikom.

Januarja solidarnostni dodatki upokojencem

PKP10 vnovič prinaša solidarnostne dodatke za upokojence s pokojnino nižjo od 732 evrov. Upokojenci s pokojnino do 523 evrov bodo dobili 300 evrov dodatka, tisti s pokojnino do 628 evrov lahko pričakujejo 230 evrov, upokojencem s pokojnino do 732 evrov pa bo država dala po 130 evrov dodatka.

92

evrov na zaposlenega bodo lahko dobila podjetja za nakup hitrih testov

Po 150 evrov solidarnostnega dodatka bodo dobili kmetje, ki so starejši od 65 let in imajo manj kot 591 evrov prihodkov. Solidarnostni dodatek v enakem znesku bodo dobili še posebej ranljivi vojni veterani in invalidi.

Na simbolično poplačilo za svoj trud lahko računajo tudi prostovoljni in nepoklicni pripadniki civilne zaščite ter študentje in dijaki, ki so šli po 11. novembru na pomoč v bolnišnice in socialno-varstvene ustanove ali pa so pomagali pri testiranju in cepljenju. Za vsak dan dela bodo dobili največ 30 evrov dodatka za izpostavljenost nevarnosti in posebne obremenitve. Za delo do štiri ure bodo dobili deset evrov, za delo do osem ur 20 evrov, za delo več kot osem ur pa 30 evrov dodatka.

92 evrov na delavca za nakup hitrih testov

PKP10 uvaja tudi odškodnino za hude posledice ali smrt po cepljenju proti covidu-19. Upravičenci bodo zahtevek lahko vložili, ko bo dokazana povezava med cepljenjem in hudimi posledicami. Odškodnino bodo lahko uveljavljali tudi za nazaj, torej za cepljenja in hude posledice, do katerih je prišlo pred potrditvijo PKP 10. Odškodnina se uvaja tudi za primere, ko bi škoda na zdravju nastala zaradi uporabe zdravila proti covidu-19.

Med rešitvami, ki gredo na roko gospodarstvu, je delno povračilo stroškov za hitre teste. Podjetja in samozaposleni bodo za nakup hitrih testov od države lahko dobili po 92,50 evra na zaposlenega.

Deseti paket ukrepov za premoščanje korona krize, podaljšuje tudi veljavnost turističnih bonov do konca junija 2022.

Vsi ukrepi naj bi proračun olajšal za približno 180 milijonov evrov.


Najbolj brano