Krasijo police, dvorišča, balkone, terase, gase in trge

Prazničnemu okrasju Vipavskega Križa tudi letos dajejo poseben pečat jaslice, ki krasijo okenske police, dvorišča, balkone in terase tukajšnjih domačij. Do 6. januarja vabijo tudi na razstavi jaslic, ki so na ogled v Domu krajanov in v grajski kleti. Božičnega sejma in Božične zgodbe ne bo.

Tudi lesena vrata pod kamnitim obokom so čudovita kulisa 
jaslic. Foto: Leo Caharija
Tudi lesena vrata pod kamnitim obokom so čudovita kulisa jaslic. Foto: Leo Caharija

ALENKA TRATNIK > Čar božičnega praznovanja je že skoraj teden dni prisoten tudi v enem najmanjših srednjeveških mestec. Ob letos še posebej bleščečemu prazničnemu okrasju z lučkami na osrednji ulici in z okrašenimi kolesi iz skupne prednovoletne kampanje turističnih destinacij Kras in Brkini, Brda in Vipavska dolina, dajejo Vipavskemu Križu znova poseben pečat jaslice na prostem, ki krasijo okenske police, dvorišča, balkone in terase tukajšnjih domačij, ozke gase in srednjeveške trge. Namesto pod tradicionalne korenike so jih letos postavili v lične lesene zabojčke in košare, ki po besedah Harija Bata iz Turističnega društva Vipavski Križ simbolizirajo darove.

V galeriji Doma krajanov je na tradicionalni razstavi jaslic, ki že več kot desetletje privablja obiskovalce in ustvarjalce od blizu in daleč, na ogled 30 izvirnih jaslic v najrazličnejših materialih. Razstava je ob trenutnih zdravstvenih razmerah in ukrepih nekoliko skromnejša kot minula leta, a še vedno prava paša za oči. Odprta bo do 6. januarja, med tednom je ogled možen od 15. do 18. ure, ob petkih do 20. ure, ob sobotah od 10. do 21. ure, ob nedeljah od 10. do 18. ure, na praznične dni pa še dlje. Po predhodni najavi pri turističnem društvu je obisk mogoč tudi zunaj urnika. Zavod Vipavski Križ pa vabi v grajsko klet, kjer so razstavljene tudi dvanajst metrov velike unikatne jaslice Neve Šušmelj iz Prvačine.

Zaradi zdravstvenih razmer pa prizadevni domačini letos ne bodo organizirali tradicionalnega božičnega sejma in Božične zgodbe z jaslicami v živo.


Najbolj brano